ISTRAŽIVAČI SA HARVARDA: Mali rizik od zaraze koronom u avionu

Tanjug

27. 10. 2020. u 21:56

RIZIK od zaraze Kovidom-19 u avionima je, uz preduzete bezbednosne mere, vrlo nizak, znatno manji nego u prodavnici ili restoranu, objavili su danas istraživači sa Harvarda.

ИСТРАЖИВАЧИ СА ХАРВАРДА: Мали ризик од заразе короном у авиону

Foto: AP

Istraživanje je financirala grupacija Airlines for America koja okuplja aviokompanije i proizvodače avio-opreme, u vreme dok američke firme mesečno beleže milijarde dolara gubitaka zbog pada prometa od 65 posto zbog korona virusa, prenose američki mediji.

Američki avioprevoznici imaju 50 posto manje letova nego prošle godine.

Istraživanje je pokazalo da nakon što su aviokompanije uvele obavezno nošenje maski, pojačale čišćenje i izmenile postupak ulaska i izlaska putnika, "ima jako malo dokaza o zarazi tokom leta“.

Navodi se kako avioni imaju sistem ventilacije koji promeni vazduh prosečno svaka dva do tri minuta, čime se uklanja 99 posto čestica veličine korona virusa.

Naučnici ističu i da maske značajno smanjuju rizik od prenosa zaraze.

Američki centar za kontrolu i sprečavanje bolesti je preporučio da putnici i članovi posade u avionima i na aerodromima nose maske kako bi se sprečilo širenje Kovida-19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bonaparta

27.10.2020. 22:52

Kako se izmišljaju rešenja kada imaju materijali interes "veliki" igrači. Opasno je kada idete autobusom sa 50 putnika, a nije u avionu gde ima 100 putnika. Čudan neki virus. Neće na kapital. Izgleda da je i n spreman a korupciju.