JEREVAN: Turska odbila da propusti avion koji je nosio humanitarnu pomoć za Nagorno-Krabah

Novosti online

14. 10. 2020. u 22:52

ЈЕРЕВАН: Турска одбила да пропусти авион који је носио хуманитарну помоћ за Нагорно-Крабах

Foto: EPA

TURSKA je odbila da propusti kroz svoj vazdušni prostor avion iz SAD sa humanitarnom pomoći, namenjenoj žrtvama u sukobu u Nagorno-Karabahu, rekao je sekretar za pitanja dijaspore kabineta premijera Jermenije Zare Sinanjan.

- Trenutno je oko 100 tona humanitarne pomoći spremno za slanje u Jermeniju, ali je Turska zabranila da se kroz njen vazdušni prostor isporučuje čak i humanitarna pomoć, usled čega je let odložen - rekao je Sinanjan.

Prema njegovim rečima, u Jermeniju je isporučeno oko 700 tona humanitarne pomoći iz raznih zemalja – Rusije, SAD, Francuske i drugih evropskih zemalja. Sinanjan je dodao da iz Rusije, SAD i evropskih zemalja stižu lekari kako bi pružili pomoć ranjenicima.

U Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra, izvrši razmena ratnih zarobljenika tela poginulih i dodatno dogovore konkretne mere primirja. Međutim, već u subotu strane su počele da se međusobno optužuju za narušavanje primirja.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)