NJIMA ZARAZA NE SMETA: Bogatstvo milijardera tokom korone poraslo na 10,2 biliona $

Tanjug

07. 10. 2020. u 13:07

ЊИМА ЗАРАЗА НЕ СМЕТА: Богатство милијардера током короне порасло на 10,2 билиона $

Foto EPA

TOKOM pandemije korona virusa ukupno bogatstvo svetskih milijardera poraslo je na 10,2 biliona dolara.

Kako je navedeno u izveštaju švajcarske banke UBS, od kada je počela kriza koju je izazvala pandemija Kovid-19, od aprila do jula, njihovo bogatstvo je poraslo za 27,5 odsto, u vreme kada su milioni ljudi ostali bez posla, preneo je britanski dnevnik "Gardijan".

Do porasta njihovog bogatstva došlo je u prvom redu zbog berzanskih kretanja tokom pandemije, koji su bili na najnižem nivou tokom globalnih mere karnatina u martu i aprilu.

UBS je saopštio da je bogatstvo milijardera dostiglo novi maksimum, nadmašivši prethodni vrhunac od 8,9 biliona dolara dostignut krajem 2017. godine.

I broj milijardera, takođe, je dostigao novi maksimum - sada ih ima 2.189, dok ih je 2017. godine bilo 2.158.

Jozef Stadler, šef UBS-ovog odeljenja za globalne porodične kancelarije, smatra da su milijarderi još više profitirali od krize jer imaju, kako je rekao, stomak da kupuju više deonica kompanija u trenutku kada tržišta širom sveta krahiraju.

Međutim, i vrednost deonica pojedinih tehnoloških kompanija, koje su u vlasništvu milijardera, znatno je porasla u poslednjih nekoliko meseci.

Stadler smatra da milijarderi imaju apetit za značajan rizik i da su sigurni da neće prokockati svoju sreću.

Čelnik američke korporacije Amazon DŽef Bezos i dalje je najbogatiji čovek na svetu, a njegovo bogatstvo je procenjeno na 189 milijardi dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)