KOVID KOSI TRAMPOVU ADMINISTRACIJU: Predsednik Sjedinjenih Američkih Država dobro se oseća, istražuje se ko je doneo opasni virus u Belu kući

Dragan Vujičić

04. 10. 2020. u 01:04

PREDSEDNIK SAD Donald Tramp primio je koktel dva antitela, eksperimentalni lek protiv kovida 19 koji je proizvela američka kompanija "Regeneron", saopštio je njegov lekar Šon Konli.

КОВИД КОСИ ТРАМПОВУ АДМИНИСТРАЦИЈУ: Председник Сједињених Америчких Држава добро се осећа, истражује се ко је донео опасни вирус у Белу кући

Foto Portal Politiko

Eksperimentalni lek protiv virusa kovid 19 koji je primio Tramp, predstavlja koktel dva veštački proizvedena antitela, koja oponašaju prirodnu odbrambenu reakciju organizma protiv virusa. Ona imaju za cilj da se snažno vežu za protein na površini virusa, izveštava Bi-Bi-Si pozivajući se i na stručnjake sa Oksforda.

Profesor Piter Horbi sa Univerziteta Oksford, navodi da lek sprečava da se virus veže za ćelije, da uđe u njih i da se razmnožava, kao i da pomaže imunom sistemu da napadne i ubije virus.

Horbi tvrdi da je ovo jedan od lekova protiv korone koji najviše obećava i koji je pokazao snažno dejstvo u laboratorijskim kulturama ćelija i u testovima sprovedenim na životinjama. On je dodao da se lek trenutno ispituje u Velikoj Britaniji i da je već dostupan pacijentima u tri bolnice na severu Engleske, naveo je Horbi.

Nakon što je predsednik SAD prebačen u petak u Nacionalni vojno-medicinski centar "Volter Rid", Bela kuća je saopštila da on nastavlja rad iz predsedničke kancelarije u "Volter Ridu" sledećih nekoliko dana.

SVEČANOST Inaguracija sudije Beret prošle subote u Beloj kući, Foto AP

U subotu ujutro stigle su vesti da je njegovo stanje možda ozbiljnije nego što su ranije kazali ljudi iz njegovog lekarskog tima. En-Bi-Si njuz izveštava da je predsednik razvio novi simptom, "otežano disanje", pored ostalih simptoma koje je njegov lekar ranije naveo - uključujući i blago povećanu temperaturu.

Kako navodi Si-En-En, drugi Trampov savetnik rekao je da postoji razlog zašto je predsednikovo stanje zabrinjavajuće, napisao je Džim Akosta na svom tviter-nalogu.

Izvor Si-En-En rekao je da je Tramp vrlo umoran i da pomalo ima probleme sa disanjem, ali da se stanje ne pogoršava i istakao da javnost ne bi trebalo da bude uznemirena i da Tramp situaciju shvata "vrlo ozbiljno".

ISTRAGA O KLASTERU

IAKO istraga o poreklu klastera zaraze u Beloj kući tek počinje, tragači se fokusiraju na subotnji događaj i na inauguraciju Beretove za vrhovog sudiju. Kako se objašnjava u "Politiku", to bi u najmanju ruku objasnilo zašto nijedan demokrata nije oboleo, pošto niko od njih nije pozvan na konferenciju za štampu.

Ipak, postoje i znaci da se epidemija možda već širi i među ljudima koji nisu prisustvovali subotnjem okupljanju, jer je menadžer Trampove kampanje Bil Stefin takođe prijavio da je pozitivan na virus, a nije bio na događaju. Stefin je prethodno najavio da se sve Trampove predizborne aktivnosti nastavljaju "onlajn".

U međuvremenu, Donald Tramp mlađi je saopštio da je negativan na najnovijem testiranju.

Odlazak predsednika i prve dame u bolnicu glavna su tema u svim svetskim medijima. Prema informacijama "Ziro hedža", čak 24 osobe iz okruženja američkog predsednika su do subote ujutro prijavile zdravstvene probleme koji se mogu dovesti u vezu sa virusom kovid 19.
Portal "Politiko" "istražuje" gde su predsednik i prva dama mogli da "zakače" virus i pretpostavlja da se to, najverovatnije dogodilo tokom inauguracije Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda na travnjaku Bele kuće 26. septembra.

Foto AP

Analizirajući fotografije sa događaja, "Politiko" pobraja da su zarazu prijavili i senator Tom Tilis, Majk Li, Kenli Konvej, Džon Dženkis, rektor Univerziteta Notr Dam i Melanija Tramp.

STRATEŠKA KOMANDA U VAZDUHU

MADA predsednik nije preneo ovlašćenja na potpredsednika Majka Pensa, vojska SAD digla je u vazduh najmanje dva aviona "boing E-6B merkjuri", tokom smene onih koji patroliraju duž obala okeana, a služe kao kontrolna misija nuklearne moći SAD u vazduhu.

Ovi avioni imaju kontakte sa flotom nuklearnih podmornica SAD na svim morima, kao i sa komandama nuklearnih balističkih raketa u vodama SAD i širom sveta. To je upozorenje svakom američkom neprijatelju da je vojska u stanju pripravnosti nakon vesti o bolesti njihovog glavnog zapovednika.

U međuvremenu, "Njujork tajms" je izvestio da Bajdenova kampanja povlači sve negativne oglase, dodajući da "ovo ne može biti stranački trenutak". Oni su, takođe, podneli žalbu na bezbednost zbog rasprave predsedničkih kandidata, koja je zakazana 15. oktobra u Solt Lejk Sitiju, koju Trampov tim nije otkazao.

Foto AP

Za razliku od ovih novina, "Vašington post" se obrukao tvitom: "Zamislite kako bi bilo da više nikada ne moramo razmišljati o Trampu".

Zaraženi

"ZEROHEDž" piše da su 24 osobe koje su prisutvovale događajima u Beloj kući i ranije na mitingu u Klivlendu, testirane i pozitivne su na virus. Sem predsednika i prve dame, pozitivan test imaju još: Bil Stefin njegov portparol, Houp Hiks, Keli Konvej, senator Ron Džonson,senator Majk Li, Rona Mekdenijel, velečasni Dženkins, zatim troje novinara i 11 zaposlenih u Trampovom štabu koji su bili u Klivlendu.

Tvit na zvaničnom nalogu "Posta" stajao je sat vremena, i pokupio je mnogo gnevnih odgovora. Naknadna "korekcija" i objašnjenje izbrisanog tvita glasili su da je tvit napisan u četvrtak, pre vesti o pozitivnom testu na kovid 19, a da je tvit objavljen kroz automatizovani program. Novine Džefa Bezosa ipak se nisu izvinile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!