UKRADENA PUTINOVA IKONA: Lopovi provalili u svetinju i odneli vredne relikvije, ruski specijalci ih pohapsili (VIDEO)

Novosti online

01. 10. 2020. u 12:37

U RUSKOM gradu Volkov u Lenjingradskoj oblasti su uhapšeni lopovi kojima se na teret stavlja da su ukrali ikonu iz Iverskog manastira na Valdaju, koju je toj svetinji poklonio ruski predsednik Vladimir Putin.

УКРАДЕНА ПУТИНОВА ИКОНА: Лопови провалили у светињу и однели вредне реликвије, руски специјалци их похапсили (ВИДЕО)

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Depositphotos

U akciji pronalaženje ikone iz 17. veka učestvovali su pripadnici FSB, a tokom pretresa našli su relikviju umotanu u tkaninu, kao i oltarski krst, rekla je portparolka MUP Irina Volk, piše RIA Novosti.

Osumnjičeni lopovi su stanovnici grada Volhov, a kako navodi FSB, moguće je da su imali saučesnike koji su još uvek na slobodi.

Ikona je ukradena u noći 1. septembra, kada su osumnjičeni lopovi doplovili do ostrvskog manastira u čamcu, iskopale prolaz ispod kapije i ušle u svetinju.

Zatim su razbili prozor i ukrali relikvije velike vrednosti. 

Predsednik je ikonu poklonio manastiru još 2001. godine, a sve što je ukradeno će u bliskoj budućnosti biti vraćeno u hram.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)