ZAKAZAN VANREDNI SAMIT: Lideri EU u Briselu o bezbednosnoj situaciji i ekonomskoj politici

Tanjug

01. 10. 2020. u 10:44

ЗАКАЗАН ВАНРЕДНИ САМИТ: Лидери ЕУ у Бриселу о безбедносној ситуацији и економској политици

Foto EPA

Lideri EU 27 sastaće se danas i sutra na vanrednom samitu u Briselu kako bi razmotrilli spoljnu i bezbednosnu politiku, ali i jačanje ekonomske politike EU.

- Fokusiraćemo se na mesto Evrope u svetu i nađu sposobnost da sami oblikujemo svoju sudbinu - poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Samit EU 27 počinje u 15 časova raspravom o odnosima EU i Kine i sardanji na rešavanju glavnih globalnih izazova poput pandemije KOVID 19 i klimatskih promena.

EU naglašava da će u odnosima sa Pekingom nastaviti da promoviše evropske vrednosti i standarde, kao i da insistira na uravnoteženijim i recipročnijim ekonomskim odnosima.

Pored Kine, na stolu u Briselu naći će se situacija u Belorusiji, trovanje Alekseja Navaljnog i eskalacija sukoba u Nagorno-Karabahu.

Očekuje se da lideri EU postignu politički dogovor oko uvođenja sankcija odgovornima za nasilje nakon predsedničkih izbora u Belorusiji.

Konsenzus oko EU sankcija trenutno bliokira Kipar koji svoj pristanak uslovljava sankcijama protiv Turske zbog njenog delovanja u istočnom Mediteranu.

Odnosi EU i Turske biće tema tokom večere EU lidera u Briselu 1. oktobra.

- Naš cilj je stvoriti prostor za konstruktivan dijalog s Turskom radi postizanja stabilnosti i sigurnosti u čitavom regionu i osigurati puno poštovanje suvereniteta i suverenih prava svih država članica EU. To će biti moguće samo ako se Turska konstruktivno angažuje. Sve opcije ostaju na stolu za odbranu legitimnih interesa EU i njenih država članica - navodi se u Briselu.

Drugi dan samita EU 27 biće posvećen ekonomskoj strategiji EU uz konstataciju da EU može biti jaka na međunarodnoj sceni samo ako ima elastičnu i inovativnu ekonomsku osnovu.

Razgovaraće se o otključavanju punog potencijala jedinstvenog tržišta, razvoju ambiciozne industrijske politike i iskorišćavanju mogućnosti koju nudi razvoj digitalnih tehnologija.

Na kraju samita EU 27 u Briselu lideri će razmeniti informacije o pregovorima sa Ujedinjenim Kraljevstvom koji bi trebalo da budu gotovi do kraja ove godine kako bi novi i uređeni odnosi dve strane stupili na snagu 1. janura 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)