JERMENI ZABRINUTI ZBOG TURSKE PODRŠKE AZERBEJDŽANU: Šef diplomatije pisao Guterešu

Tanjug

30. 09. 2020. u 09:34

JERMENSKI šef diplomatije Zohrab Mnacakanijan uputio je pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kojem ga je informisao o "vojnoj ofanzivi koju su pokrenule vlasti u Bakuu" u samoproglašenoj republici Nagorno Karabah i izrazio zabrinutost povodom turske podrške vojnoj akciji Azerbejdzana.

ЈЕРМЕНИ ЗАБРИНУТИ ЗБОГ ТУРСКЕ ПОДРШКЕ АЗЕРБЕЈЏАНУ: Шеф дипломатије писао Гутерешу

Foto: EPA

U saopstenju UN navodi se da je ministar inostranih poslova Jermenije izrazio duboku zabrinutost povodom izjava iz Ankare o bezuslovnoj podrsci aktivnostima koje sprovode vlasti Azerbejdžana u Nagorno Karabahu.

 - Ministar Mnacakanijan je upozorio da provokativne oružane aktivnosti Azerbejdžana predstavljaju ne samo flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava, već da dovedu i do sveopšteg regionalnog rata - navodi se u saopstenju sa Ist Rivera.

Predsednik Azerbejdzana Ilham Alijev negirao je optuzbe Jermenije da Turska aktivno ucestvuje u oruzanim sukobima u Nagorno Karabahu.

- Turska nije deo sukoba i ne učestvuje u njemu jer za to nema potrebe - rekao je Alijev za rusku televiziju i ocenio da Turska nastoji da bude "faktor stabilnosti" u regionu, preneo je TAS.

- Turska je naša bratska nacija i nas saveznik. Ona nam samo pruža moralnu podršku i mi smo zahvalni Ankari na ispoljenoj solidarnosti. Turska ne učestvuje u ovom sukobu - naglasio je Alijev.

U Jermeniji i u Azerbejdžanu proglašena je opšta mobilizacija i obe strane su prijavile da među žrtvama dosadašnjih sukoba ima mnogo civila.

Mirovni pregovori o Nagorno Karabahu, uz posredovanje OEBS-ove Minsk grupe kojom predsedavaju Rusija, Francuska i SAD, traju od 1992. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere