APEL JERMENSKOG PREMIJERA: Za konflikt u Nagorno-Karabahu nema vojnog rešenja - Moramo zaustaviti nasilje!

Tanjug

30. 09. 2020. u 07:56

PREMIJER Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da za konflikt u Nagorno-Karabahu nema vojnog rešenja.

АПЕЛ ЈЕРМЕНСКОГ ПРЕМИЈЕРА: За конфликт у Нагорно-Карабаху нема војног решења - Морамо зауставити насиље!

Foto: UNTV via AP

Pašinjan je sinoć za televiziju "Rosija 1" rekao da bi za spor oko te teritorije, koja je 1990-ih godina proglasila nezavisnost od Azerbejdžana i u kojoj su Jermeni većinski narod, rešenje trebalo tražiti pregovorima pod okriljem kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a.

On je, međutim, dodao da je za takve pregovore potrebna "odgovarajuća atmosfera", prenosi jermenska novinska agencija Armen pres.

- Što se nas tiče, pregovori treba da se nastave sa tačke sa koje su počeli. To je format kopredsedavajućih Minske grupe - rekao je Pašinjan, ali je dodao da je o pregovorima teško govoriti u trenutku kada su u toku vojne operacije.

Zato pre svega treba zaustaviti nasilje, poručio je.

- Azerbejdžan bi trebalo da prizna da konflikt u Nagorno Karabahu nema vojno rešenje. To nije počelo ni od čega. Dugo vremena azerbejdžanska vlada je vršila anti-jermensku propagandu i dugo vremena je pretila da, protivno svim međunarodnim pozivima, planira da pitanje Nagorno-Karabaha reši silom - naglasio je Pašinjan.

On je dodao da se nada da će Azerbejdžan sada, kada, kako je rekao, nije uspeo da sprovede planove svog vojnog rukovodstva, shvatiti da konflikt u Nagorno-Karabahu nema vojno rešenje.

Predstavnici zemalja kolektivnog predsedništva Minske grupe - Francuske, Rusije i SAD - ponovili su u utorak apel kopredsedavajućih svim stranama da odmah prekinu neprijateljstva i nastave pregovore kako bi se pronašlo održivo rešenje sukoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)