KINESKA SONDA ČANGE-4: Otkrila opasan nivo zračenja na Mesecu (VIDEO)

Tanjug

26. 09. 2020. u 22:45 >> 22:18

SVEMIRSKO zračenje na Mesecu je dva do tri puta veće nego na Međunarodnoj svemirskoj stanici, što će biti najveća opasnost za istraživače u budućnosti, otkrila je kineska lunarna sonda Čange-4.

КИНЕСКА СОНДА ЧАНГЕ-4: Открила опасан ниво зрачења на Месецу (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Kinesko-nemački tim je u američkom časopisu "SajensAdvansis“ izneo podatke o zračenju koje je prikupio Čange-4, kineska sonda koja je sletela na daleku stranu Meseca u januaru 2019. godine.

Ovaj pronalazak je prvo puno merenje o izloženosti zračenju na Mesecu. Podaci su od vitalne važnosti i za Nasu, ali i sve druge subjekte koji planiraju da šalju astronaute na Mesec, prenosi CRI.

"Ovo je ogromno dostignuće jer imamo skup podataka koji možemo koristiti za merenje nivoa osnovnog zračenja i da bolje razumemo potencijalni rizik za ljude na Mesecu", rekao je Tomas Berger, fizičar iz medicinskog instituta Nemačke svemirske agencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi