PROGOVORIO JEDAN OD TVORACA NOVIČOKA: Otkrio ko je mogao da otruje Navaljnog

Novosti online

24. 09. 2020. u 23:41

„TROVANjE“ Alekseja Navaljnog moglo je biti organizovano samo u njegovom najbližem okruženju, rekao je naučnik-hemičar Vladimir Ugljev za list „Vzgljad“.

ПРОГОВОРИО ЈЕДАН ОД ТВОРАЦА НОВИЧОКА: Открио ко је могао да отрује Наваљног

Foto: Tanjug

Ugljev se u sovjetsko vreme bavio razvojem hemijskog oružja, uključujući i grupu bojnih otrova „Novičok“. Prema njegovim rečima, ako bi se otrov dodao u hranu ili vodu, stradala bi jedna osoba, ali ako bi se naneo na površinu nekog predmeta, stradale bi bar dve-tri osobe.

- Ako bi otrov naneli na flašu, gde je garancija da tu flašu neće uzeti neko drugi, ko je takođe bio u toj sobi - pita se naučnik.

Ako su Alekseja Navaljnog stvarno otrovali, onda su mu predmet sa otrovom morali dati pravo u ruke, ističe Ugljev.

- Mislim da je neko naneo otrov na nešto i dao direktno Navaljnom u ruku. On ne bi uzeo predmet od nekog neznanca, a u tom slučaju je uzeo - pojašnjava naučnik.

Ugljev dodaje da bi znaci trovanja odmah bili vidljivi da je otrovna supstanca dospela u organizam kroz pluća ili preko hrane, a da je otrov unesen preko kože, znaci trovanja bi se ispoljili nakon nekoliko sati.

- Samo veoma bliska osoba je mogla naneti supstancu na dlan ili dati predmet direktno u ruku - smatra naučnik.

Prema njegovom mišljenju, tragovi otrovne supstance su mogle ostati na flaši sa vodom nakon što je Navaljni uzeo u ruke.

Ugljev smatra da je malo verovatna verzija o „trovanju“ Navaljnog na aerodromu, jer bi u tom slučaju bilo mnogo žrtava.

Prema rečima naučnika, pokušao je da stupi u kontakt sa osobama iz okruženja Navaljnog kako bi izneo svoje mišljenje, ali su oni odbili da razgovaraju sa njim.

Hemičar zaključuje da su njegovi zaključci krajnje nepovoljni za osobe iz bliskog okruženja Navaljnog.

Ranije je na nalogu Alekseja Navaljnog na Instagramu saopšteno da je „Novičok“ kojim je ruski opozicionar „otrovan“ pronađen na flašama u sobi „Ksander hotela“ u Tomsku. Takođe je navedeno da nakon što su zaposleni u Fondu za borbu protiv korupcije, čiji je Navaljni osnivač, saznali za njegovu hospitalizaciju, oni su pozvali advokata, otišli u hotelsku sobu u kojoj je Navaljni prethodno odseo, i počeli da pakuju, opisuju i označavaju sve što su tamo pronašli.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a