NAVALJNI DO DALJEG U BERLINU: Šta ruski opozicionar radi po izlasku iz bolnice

Branko VLAHOVIĆ

24. 09. 2020. u 22:00

RUSKI opozicionar Aleksej Navaljni iako je otpušten iz univerzitetske kliničke bolnice "Šariti" u Berlinu, gde se lečio od 22. avgusta, neće se skoro vratiti u Rusiju. Iako mu je zdravstveno stanje znatno bolje, sledi mu rehabilitacija sa fizioterapeutima.

НАВАЉНИ ДО ДАЉЕГ У БЕРЛИНУ: Шта руски опозиционар ради по изласку из болнице

Foto društvene mreže

Navaljni je 24 dana proveo u reanimaciji, od toga 16 dana u veštačkoj komi. I dalje nema koordinaciju pokreta, ne može da baci lopticu levom rukom, niti normalno da piše.

- Radiću na povratku funkcija ruke, kontroli rada prstiju, da mogu da stojim na jednoj nozi - naveo je Navaljni na društvenim mrežama.

Da se potpuno vrati u normalu, Navaljnom su nemački specijalisti sugerisali da što više vremena provodi na društvenim mrežama i da se zabavlja video-igrama. To mu je navodno na izlasku iz bolnice posavetovao jedan od psihologa.

Pošto će Navaljnom biti potrebno dosta vremena da se vrati u prethodno stanje, nameće se pitanje kako se pojavljuju na "Instagramu" njegovi komentari o aktuelnim političkim pitanjima. Tekstove sigurno pišu njegovi saradnici, a on ih autorizuje. Čak i kad se oporavi, u prvo vreme će Navaljni koordinisati rad saradnika iz inostranstva, prognozira moskovska "Nezavisimaja gazeta".

Što se tiče povratka u zemlju, portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je novinarima da Navaljni može da se vrati kad god hoće. O mogućnosti da se sretne sa Vladimirom Putinom ili nekim od ljudi iz predsedničke administracije, Peskov je kazao da za to nema razloga. Moguć je susret samo ako Navaljni izrazi želju da se sretne sa istražnim organima kako bi nastavili istragu.

Koliko Navaljni može da ostane u Nemačkoj nadležni organi ne komentarišu. On ima status gosta nemačke kancelarke Angele Merkel. Iako nema odgovora ko će plaćati boravak Navaljnog u Nemačkoj, te troškove će snositi bogati građani Rusije koji žive kao emigranti u Velikoj Britaniji i inače finansiraju aktivnost Fonda za borbu protiv korupcije na čijem je čelu taj opozicionar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)