PEKING UZ BAJDENA: Kineska državna tv mreža za demokratskog kandidata u SAD

D. SAVIĆ

09. 09. 2020. u 06:33

GLOBALNA televizijska mreža (CGTN), državni kineski medij blizak Komunističkoj partiji Kine, u tekstu "Kinesko mesto u Bajdenovom predsednikovanju" iznela je da je pogled na svet demokratskog kandidata za šefa Bele kuće u skladu sa - kineskim.

ПЕКИНГ УЗ БАЈДЕНА: Кинеска државна тв мрежа за демократског кандидата у САД

Foto Tanjug/AP

U komentaru glasila se ističe da demokratski kandidat za predsednika SAD Džozef Bajden ne deli entuzijazam republikanskog predsednika Donalda Trampa za široki trgovinski rat sa Pekingom, već da je njegov multilateralni pogled na svet saglasan sa zalaganjem Kine za globalnu saradnju.

Globalna TV mreža predviđa da će Bajdenova administracija odbaciti taktiku konfrontacije predsednika Trampa.

- Bivši potpredsednik će teško meriti kinesko-američki napredak merom konfrontacije koju je uveo i praktikovao Tramp - ističe se.

Džo Bajden, Foto Tanjug/AP

Kinesko državno glasilo je uvereno da je Bajden, čija je porodica, inače, profitirala od multimilionskih poslova s Pekingom, zainteresovan za pomirenje s Kinezima. Ističe se da će ga kineska vlada dočekati raširenih ruku:

- Ako je Bajden istinski rešen da se pomiri s Pekingom, ništa ga neće sprečiti da sedne za pregovarački sto - zaključuje kinesko zvanično glasilo.

Bajden, inače, decenijama odbacuje ideju Kine kao neprijatelja SAD, ili bilo kakav problem. Početkom ove godine je izjavio da SAD treba da pomognu Kini:

- Ideja da su oni naša konkurencije, da će da nas pobede je bizarna - izjavio je u februaru Bajden.

OŠTAR Donald Tramp, Foto Tanjug/AP

Paralelno sa poslednjim u nizu tekstova u državnim medijima Kine u kojima se izražava podrška Bajdenu za predsednika SAD, u Vašingtonu se aktuelni šef Bele kuće Tramp, inače oštri kritičar Pekinga, obrušio na demokratskog rivala.

RATOVI ZBOG "DIVNIH" KOMPANIJA

Dan pošto je Pentagon obznanio da je Kina pretekla SAD po broju ratnih brodova, kopnenih projektila i PVO sistema, Tramp je napao vojni vrh američkih oružanih snaga i optužio Ministarstvo odbrane da vodi ratove kako bi se uvećavao profit vojne industrije.

- Znam da vojni vrh nije u ljubavi sa mnom, ali vojnici jesu. Vrh Pentagona nije jer ne žele ništa drugo osim da vode ratove kako bi sve one "divne" kompanije iz industrije naoružanja, koje proizvode bombe, rakete i avione, bile srećne i zadovoljne - rekao je Tramp.

Pošto je demokratski kandidat optužio Trampa za loše upravljanje korona-krizom, tvrdeći da time dovodi u opasnost živote Amerikanaca, Tramp je nazvao Bajdena "glupim" ali i dodao da će njegovom pobedom "Kina biti vlasnik Amerike".

Tramp je, istovremeno, najavio da će vakcina protiv virusa korona biti spremna za primenu u rekordnom vremenu, možda i pre izbora koji se održavaju 3. novembra. Bajden, s druge strane, kaže da bi "voleo da se vakcina pojavi i sutra, čak i kada bi ga to koštalo izbora", ali smatra da bi "ljudi oklevali da je prime, čak i da je vakcina veoma dobra, zbog lažnih izjava predsednika o virusu, kojima je umanjio poverenje javnosti".

- Ništa što je do sada rekao nije istina - prokomentarisao je Bajden Trampove izjave o vakcini. - On živi u skladu sa pravilima pohlepe, laži i sebičluka.

Tramp je uzvratio da bi Bajden i kandidatkinja za potpredsednicu Kamala Haris mogli da unište zemlju i privredu i naglasio da treba odmah da se izvine za retoriku protiv vakcine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024