LEŽAO JE NA PODU I VRIŠTAO: Očevidac opisuje šta se dešavalo u avionu u kojem se nalazio Aleksej Navaljni (VIDEO)

Novosti onlajn

07. 09. 2020. u 09:34

RUSKI opozicioni lider Aleksej Navaljni nalazi se u komi u berlinskoj bolnici, a Nemačka tvrdi da je navodno otrovan nervnim agensom "novičokom".

ЛЕЖАО ЈЕ НА ПОДУ И ВРИШТАО: Очевидац описује шта се дешавало у авиону у којем се налазио Алексеј Наваљни (ВИДЕО)

Foto: EPA

Pozlilo mu je na letu iz sibirskog grada Tomsk za Moskvu i avion je tada hitno sleteo u Omsk. "Bi-Bi-Si" je napravio "tajmlajn" svega što se dešavalo tog jutra, od kobnog čaja koji je Navaljni popio na aerodromu, do toga kako su se stjuardese i medicinari borili da mu spasu život nad Sibirom.

Šta se desilo pre i tokom leta?

Aleksej Navaljni krenuo je 20. avgusta avionom S7 iz Tomska za Moskvu. Tog jutra nije ništa jeo i pio - osim šoljice čaja koju je kupio na aerodromu Tomsk Bogaševo, prema rečima njegove portparolke Kire Jarmiš.

Jedan od putnika na letu, Ilja Agiv, video je Navaljnog kako pije čaj otprilike sat vremena pre nego što je avion trebalo da poleti. Poznati opozicionar je bio nasmejan i šalio se sa putnicima koji su ga prepoznali. Ilja se fotografisao sa njim.

08:01 - U prvih pola sata leta Navaljni je počeo da se oseća loše. Stjuardese su delile vodu putnicima, ali ju je on odbio. Zatim je ustao da ode do toaleta.

08:30 - Drugi putnik je pokušao da uđe u toalet, ali je Navaljni bio unutra već oko 20 minuta. Red se počeo da se stvara ispred vrata.

08:50 - Do sada su već sve četiri stjuardese u avionu znale da je jednom od putnika loše.

09:00 - Nekoliko minuta kasnije, stjuardesa je pitala ima li lekara u avionu. Ostali putnici su tada shvatili da je situacija ozbiljna.

Ostatak kabinske posade obavestio je pilota i pokušao je da pruži prvu pomoć Navaljnom. Jedna od putnica rekla je da je medicinska sestra.

Sledećih sat vremena ona i stjuardese usredsredili su se na to da Navaljni ostane u svesnom stanju dok pilot se sleti.

- Nekoliko minuta nakon što je stjuardesa pitala ima li doktora, Aleksej je počeo da vrišti. Očigledno je bio u bolovima. Ležao je na podu u delu aviona rezervisanom za kabinsko osoblje. Nije rekao ništa - samo je vrištao - rekao je advokat Sergej Nezenec koji je sedeo u zadnjem delu aviona.

To se dešavalo nešto posle devet časova po vremenu iz Tomska. Pilotu je trebalo oko pola sata sa hitno sleti u Omsku u kome je bilo jedan sat manje.

Kabinsko osoblje je stalno gledalo kroz prozore i žalilo se što zbog oblačnog vremena pilotu treba duže da spusti avion. Neprestano su ponavljali Navaljnom da pije vodu i da diše, priseća se advokat.

Sletanje u Omsk

U devet časova po vremenu iz Omska, odnosno 10 po vremenu iz Tomska, avion je konačno sleteo. Lekari aerodroma u Omsku nisu želeli da negiraju ili potvrde da li je Navaljnom ispumpan stomak. Sve što su rekli je: "Bilo je svega".

Prošlo je još dva minuta pre nego što su lekari zaključili da to nije slučaj za njih - Navaljnom je bila potrebna intezivna nega.

- Bilo je teško razumeti šta se događa, jer nije mogao da govori. Svi su uradili šta su morali, spasili su čoveku život i pobrinuli se da bude prebačen u odgovarajuću bolnicu - rekao je jedan od lekara na aerodromu.

Putnici sa kojima je "Bi-Bi-Si" razgovarao veruju da su zdravstveni radnici proveli oko 15 do 20 minuta pregledajući Navaljnog u avionu.

09:37 u Omsku - Navaljni je iznesen iz aviona i prebačen u vozilo hitne pomoći koje ga je prevezlo u bolnicu. Avion je još pola sata bio na aerodromu, a zatim je nastavio let ka Moskvi.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba