HAOS U BELORUSIJI PRAVI 200 UKRAJINSKIH EKSTREMISTA: Lavrov obelodanio koje organizacije stoje iza udara na Lukašenka

Novosti online

02. 09. 2020. u 13:58

RUSIJA ima informacije da se sa teritorije Ukrajine vode aktivnosti u cilju destabilizacije situacije u Belorusiji, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu sa beloruskim kolegom Vladimirom Makejem.

ХАОС У БЕЛОРУСИЈИ ПРАВИ 200 УКРАЈИНСКИХ ЕКСТРЕМИСТА: Лавров обелоданио које организације стоје иза удара на Лукашенка

Foto: EPA

- Postoje potvrđene informacije da se takve (destruktivne) aktivnosti vode sa teritorije Ukrajine. Tamo su aktivne i (organizacija) "Trozubac Stepana Bandere", postoji i S14 (organizacija ukrajinskih nacionalista), nacionalni korpus, Desni sektor (zabranjen u Rusiji). Sve te strukture su aktivno uključene u izazivanje radikalnih akcija u Minsku i drugim beloruskim gradovima - objasnio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, u Ukrajini postoje kampovi za obuku takvih ekstremista.

- Prema našim procenama, trenutno se u Belorusiji nalazi oko 200 ekstremista, koji su obučeni na teritoriji Ukrajine - saopštio je Lavrov.

Lavrov je dodao da se Belorusija prvi put suočila sa ozbiljnom pretnjom od destabilizacije.

- Belorusija se možda prvi put suočila sa ozbiljnom opasnošću od destabilizacije, što se odvija uz energične intervencije spolja. Osuđujemo taj pritisak koji sada niz stranih država pokušava da izvrši na zakonite vlasti Belorusije, istovremeno otvoreno podržavajući opoziciju - rekao je Lavrov na pres-konferenciji nakon sastanka sa beloruskim kolegom Vladimirom Makejom.

Lavrov je upozorio da će Moskva kategorički suzbijati pokušaje organizovanja provokacija u Belorusiji.

- Oni koji pokušavaju da po svaku cenu izazovu nerede, kršenje zakona, oni odlično znaju da će ih takav nacionalni dijalog ostaviti na margini istorije. Zbog toga oni i pokušavaju da svedu sve na ekstremističke provokacije, pokušavaju da isprovociraju policiju...Mi ćemo kategorički suzbijati takve pokušaje, tim pre pokušaje da se iskoriste multilateralne strukture u kojima učestvuju Rusija i Belorusija za takve provokacije - poručio je Lavrov.

Arhiva Novosti

On je dodao da je Moskvi sumnjiva ideja o spoljnom posredovanju prilikom rešavanja situacije u Belorusiji.

- Beloruskom rukovodstvu se nameću sumnjive ideje o posredovanju, uključujući i liniju OEBS-a (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju), koji i sam prolazi kroz duboku krizu i kome je neophodna reforma i koji se pokazao nesposobnim da izvršava svoje obaveze i da obezbedi međunarodno posmatranje izbora - istakao je šef ruske diplomatije.

Prema njegovim rečima, EU i NATO daju destruktivne izjave u vezi sa situacijom u Belorusiji.

- Izjavama OEBS-a se dodaje napetost na liniji EU, NATO, odakle dolaze prilično destruktivne izjave. Vidimo i aktivnost NATO-a u blizini beloruskih granica, koje su istovremeno granice Saveza Rusije i Belorusije - rekao je Lavrov.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (9)

Sale

02.09.2020. 15:11

Pa sad, Batjka, kako da ti kažem... valjda DOBRO JUTRO? Pa kad ti Rusi govorili, tebe spopalo da baš Ukrajince slušaš... i da se na Ruse već i mrštiš. Eto ti ga na sad....

Sara

02.09.2020. 15:18

Један дан Украјина је слаба земља, други дан је толико снажна да прави хаос где год жели...чудне су росијске вести...

Varto Marx

02.09.2020. 16:38

Bez obzira upadanje susjednih gradjana da bi napravili jos vecu destabilizaciju, Ipak nisu oni sami koji utici protiv Lukasenka. Dobro se zna da su gradjani Belorusije na stotine i stotine hiljada gradjana, ne zadovoljni sa diktatorom Lukasenkom. Ministar vanjskih poslova Russije Lavrov moguce je da pretjerujte, takvim izjavama policija Belorusije bi takve brzo uhapsila protjerala iz svoje zemlje. Diktator Lukasenko bi se vec oglasijo. Lógico, da Lavrov brani svoje interese , kao i interese diktatora. Dalí su orgsnizatori uhapseni i protjerani ? to dosada niko nije cuo ni video.