KOLAPS OD MIGRANATA NA LAMPEDUZI: Italijani protestuju

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

31. 08. 2020. u 16:31

SITUACIJA na italijanskom ostrvu Lampeduza je potpuno van kontrole, stanovnici su krenuli da protestvuju jer "žive na sopstvenoj koži invaziju migranata koju toleriše Ministarstvo unutrašnjih poslova" a policija je upotrebila i grube metode protiv onih koji su izražavali nezadovoljstvo.

КОЛАПС ОД МИГРАНАТА НА ЛАМПЕДУЗИ: Италијани протестују

Foto: EPA

Reakcije na takvo ponašanje blizu su odluke o generalnom štrajku na ostrvu, Italijani traže samo legalnost i život na tom parčetu zemlje.

Smeštajni kapacitet je 192 mesta, migranata je jutros bilo 1.526, potom su 307 premešteni u neke druge centre, ostalo je 1.219. Kolaps i higijenski uslovi ispod su svakog minimuma, Ministarstvo Unutrašnjih poslova šalje urgentno još tri karantin broda za premeštanje u druge centre, a zna se da to već nije dovoljno za postojeći broj migranata u centru. I možda će da pristignu naredne noći ako uzburkano more dozvoli, ali pristižu i novi migranti, i oni koje su brodovi nevladinih organizacija uočili na moru i oni koji su se pritajeno iskrcali na obalu, iz Tunisa najviše, a građani su na potpunom izdisaju, tolerantnost je na nuli.

Ne zna se više odakle stižu protesti i upozorenja, osim iz vladinih krugova koji brane ministarku Unutrašnjih poslova Lućanu Lamorđeze, da se uradi nešto i spreči iskrcavanje jer je reć "o potpunoj propasti, o neshvatanju i opasnosti po Italiju koja nema više ni granica ni legalnosti". Prozivaju  Ministarstvo Unutrašnjih poslova i Vlada koja je nema, ćuti se u Rimu, pozivaju se "da otvore oči a ne granice".

Gradonačelnik Lampeduze Toto Martelo na sastanku sa privrednicima i trgovcima sa ostrva razgovara o mogućnom generalnom štrajku na ostrvu i načinu kako ga realizovati, sa najavom da će zatvoriti sve, s obzirom da je na tužbu guvernera Sicilje Nela Muzumećija da isprazni smeštajne centre na ostrvu Administrativni regionalni sud odgovorio negativno, to nije u njegovoj nadležnosti već u nadležnosti Vlade.

I sa severa zemlje stižu reakcije, jutros se oglasio predsednik regiona Friuli Venecija Đulija Masimilijano Fedriga, jer migranti na severu stižu putevima, najavljuje uvođenje mera "zatvaranje granice za maloletne a kontrolisati one punoletne" jer se mogu zaustaviti na putevima i stranputicima, objasnivši da se na nove načine ilegalnih ulazaka mora odgovoriti novim strategijima protiv prometnika ljudskim bićima. "Ko danas ne zaustavi ilegalnu imigraciju de fakto pomaže prometu ljudskim bićima i ko nastavlja da govori 'otvorene granice' potpomaže međunarodne mafije u tome.

I dok je Lampeduza pod invazijom stižu najave da se više brodova nevladinih organizacija, nabrajaju se po imenu četiri broda, sprema da doveze migrante u italijanske vode pošto ih niko drugi neće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU: Epicentar se osetio na dubini od deset kilometara