KOLAPS OD MIGRANATA NA LAMPEDUZI: Italijani protestuju

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

31. 08. 2020. u 16:31

КОЛАПС ОД МИГРАНАТА НА ЛАМПЕДУЗИ: Италијани протестују

Foto: EPA

SITUACIJA na italijanskom ostrvu Lampeduza je potpuno van kontrole, stanovnici su krenuli da protestvuju jer "žive na sopstvenoj koži invaziju migranata koju toleriše Ministarstvo unutrašnjih poslova" a policija je upotrebila i grube metode protiv onih koji su izražavali nezadovoljstvo.

Reakcije na takvo ponašanje blizu su odluke o generalnom štrajku na ostrvu, Italijani traže samo legalnost i život na tom parčetu zemlje.

Smeštajni kapacitet je 192 mesta, migranata je jutros bilo 1.526, potom su 307 premešteni u neke druge centre, ostalo je 1.219. Kolaps i higijenski uslovi ispod su svakog minimuma, Ministarstvo Unutrašnjih poslova šalje urgentno još tri karantin broda za premeštanje u druge centre, a zna se da to već nije dovoljno za postojeći broj migranata u centru. I možda će da pristignu naredne noći ako uzburkano more dozvoli, ali pristižu i novi migranti, i oni koje su brodovi nevladinih organizacija uočili na moru i oni koji su se pritajeno iskrcali na obalu, iz Tunisa najviše, a građani su na potpunom izdisaju, tolerantnost je na nuli.

Ne zna se više odakle stižu protesti i upozorenja, osim iz vladinih krugova koji brane ministarku Unutrašnjih poslova Lućanu Lamorđeze, da se uradi nešto i spreči iskrcavanje jer je reć "o potpunoj propasti, o neshvatanju i opasnosti po Italiju koja nema više ni granica ni legalnosti". Prozivaju  Ministarstvo Unutrašnjih poslova i Vlada koja je nema, ćuti se u Rimu, pozivaju se "da otvore oči a ne granice".

Gradonačelnik Lampeduze Toto Martelo na sastanku sa privrednicima i trgovcima sa ostrva razgovara o mogućnom generalnom štrajku na ostrvu i načinu kako ga realizovati, sa najavom da će zatvoriti sve, s obzirom da je na tužbu guvernera Sicilje Nela Muzumećija da isprazni smeštajne centre na ostrvu Administrativni regionalni sud odgovorio negativno, to nije u njegovoj nadležnosti već u nadležnosti Vlade.

I sa severa zemlje stižu reakcije, jutros se oglasio predsednik regiona Friuli Venecija Đulija Masimilijano Fedriga, jer migranti na severu stižu putevima, najavljuje uvođenje mera "zatvaranje granice za maloletne a kontrolisati one punoletne" jer se mogu zaustaviti na putevima i stranputicima, objasnivši da se na nove načine ilegalnih ulazaka mora odgovoriti novim strategijima protiv prometnika ljudskim bićima. "Ko danas ne zaustavi ilegalnu imigraciju de fakto pomaže prometu ljudskim bićima i ko nastavlja da govori 'otvorene granice' potpomaže međunarodne mafije u tome.

I dok je Lampeduza pod invazijom stižu najave da se više brodova nevladinih organizacija, nabrajaju se po imenu četiri broda, sprema da doveze migrante u italijanske vode pošto ih niko drugi neće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Lale

31.08.2020. 17:05

Politicari na vlasti uzimaju ogromnu pare za prodaju evropskih država i naroda. A ko su oni!? Svi koji su im omogucili ulaz u bilo koju državu Evrope. Sistematski se radi na genocidu jer se vestacki menja etnička slika stanovništva na jednoj i ili više teritorija.

Drogan

31.08.2020. 20:42

Vratite sve nelegalne migrante,ko nema pasoš,ko nije iz ratnih područja,primiti samo žene decu i starije ljude ovi mladi nazad...najmanje je pravih migranata,to je Isis vojska

Sale

01.09.2020. 10:08

@Drogan - Sa svim se slažem sem sa "primite žene i decu". Ako si primio "žene i decu", sledeći korak je da se te žene i deca po međunardnom zakonu ponovo spoje sa "muževima i očevima" i nismo ništa uradili, nego smo opet otkud smo pošli. Ako nisu iz ratnih područja, a većina sigurno nisu, jedina opcija je sve nazad otkud su došli. Nema tu polovine mera, polovine su nas dovele tu gde smo sad.