IZRAELSKA ARMIJA UHVAĆENA "NA SPAVANJU": Planinari pronašli napuštene tenkove krcate naoružanjem - straže i posade nema na vidiku (VIDEO)

Novosti online

29. 08. 2020. u 01:05

GRUPA planinara na okupiranoj Golanskoj visoravni doživeli su šokantno iznenađenje, kada su tokom pešačenja ušetali među napuštene, i krcate naoružanjem, tenkove izraelske vojske, piše Raša Tudej.

ИЗРАЕЛСКА АРМИЈА УХВАЋЕНА НА СПАВАЊУ: Планинари пронашли напуштене тенкове крцате наоружањем - страже и посаде нема на видику (ВИДЕО)

Foto: Tviter

Iz generalštaba su obećali da će „žestoko“ kazniti odgovorne vojnike.

Na video materijalu, koji je u četvrtak snimio jedan od planinara, vidi se najmanje pet savremenih izraelskih tenkova "Merkava MK4".

Tenkovi su, bez posade i straže, ostavljeni na jednoj čistini na Golanu. Planinar koji je snimao se uputio prema vozilu i otkrio da su vrata otvorena, a sva oprema i municija ostavljena bez zaštite unutar tenka.

Predstavnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) odmah su oštro reagovali na ovaj incident.

- Naučićemo ih lekciju, odgovorni će biti procesuirani i strogo kažnjeni - rekli su iz IDF-a.

Za sada je i dalje misterija zašto su ova čudovišta od 65 tona ostavljena bez straže. Pretpostavlja se da su u pitanju verski razlozi, tačnije predstojeći praznik Šabat, za koji odsustvo iz vojske dobija vrlo mali broj ultra-ortodoksnih Jevreja.

Okupirana Golanska visoravan je izuzetno opasno područje, a ovakav nemaran odnos izraelskih vojnika prema "Merkavama" je mogao skupo da košta Izrael. Pre samo tri nedelje, izraelska vojska je pogodila vojne ciljeve u Siriji nakon što je osujećen navodni pokušaj infiltracije sa sirijske strane.

Golan su Izraelci osvojili tokom Šestodnevnog rata 1967. godine, ali tu teritoriju kao deo Izraela priznaju samo SAD i sam Izrael.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)