MUP BELORUSIJE OBJAVIO: Demonstranti pozivaju na otmicu i maltretiranje policije

Novosti online

20. 08. 2020. u 22:44

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Belorusije objavilo je snimak i prepisku navodnih organizatora protesta u Belorusiji u kojima oni pozivaju na otmicu pripadnika snaga bezbednosti i njihovo maltretiranje.

МУП БЕЛОРУСИЈЕ ОБЈАВИО: Демонстранти позивају на отмицу и малтретирање полиције

Foto: B. Vlahović

„Ljudi, moramo početi da radimo!.. Ovo će biti naš odgovor“, piše u prepisci koje je objavila portparolka beloruskog Ministarstva na svom nalogu na Telegramu.

U prepisci se vidi kako navodni organizatori protesta objašnjavaju različite načine za „osvetu“ policiji.

Osim toga, prepiske sadrže pozive vozačima automobila, motociklistima i biciklistima da „organizuju zastoje u saobraćaju uz mogućnost otvaranja hitnih koridora“.

U pozivima se takođe predlaže „da se objave pravila za buduće mitinge“. Prema ovim pravilima „žene snimaju, objavljuju u četovima, a svi muškarci su spremni da zaštite i brane svoje“.

Foto: printsktin Telegram

PROTESTI U BELORUSIJI

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Foto: printsktin Telegram

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...