BAJDENOVA TAMNA STRANA: Marioneta kapitala, dobio sedam puta više novca od tajnih donatora nego Hilari Klinton

Novosti online

19. 08. 2020. u 20:21

БАЈДЕНОВА ТАМНА СТРАНА: Марионета капитала, добио седам пута више новца од тајних донатора него Хилари Клинтон

AP Photo

U NASTOJANjU da nakon 3. novembra Donald Tramp postane jednomandatni predsednik, demokratski kandidat Džo Bajden, dojučerašnji protivnik takozvanog tamnog novca, okrenuo se upravo ovakvoj vrsti fonda kako bi finansirao svoju kampanju.

Prema istraživanju "Biznis insajdera", u dosadašnjem izbornom ciklusu bezimeni donatori su "upumpali" ogromne količine novca u Bajdenove političke akcione komitete (PACs), odnosno organizacije koje skupljaju doprinose za političku kampanju.

Izraz tamni novac koristi se za novac koji u kampanje dospeva preko određenih neprofitnih organizacija koje zakonski nisu obavezne da otkriju svoje donatore, pa na taj način ni poreklo njihovog novca nije javno dostupno.

Procene "Biznis insajdera" pokazuju da je Bajden do sada na taj način prikupio oko 45 miliona dolara za finansiranje televizijskih i drugih reklama, kampanju na društvenim mrežama i opozicione analize. Time je već za oko sedam puta premašio količinu "tamnog novca" koji je Hilari Klinton prikupila u predizbornoj kampanji 2016. godine.

Na papiru, malo je dodirnih tačaka između demokrata i republikanaca u pogledu tamnog novca. Većina republikanaca oberučke prihvata ovakvu vrstu keša i ne izvinjava se zbog toga, tvrdeći da su bezimene donacije gorivo za ustavom zaštićenu slobodi govora.

Demokrate se, sa druge strane, deklarativno bore protiv svake vrste tajnih političkih donacija, pokušavajući bezuspešno da ih iskorene zakonima u Kongresu. Oni takve donacije smatraju pokvarenim sredstvom ljudi koji žele da se mešaju u politiku bez ikakvog nadzora, a konzervativne donatore tamnog novca prikazuju kao antidemokratske zlikovce.

Bajdenova lična platforma za predsedničku kampanju sadrži odeljak pod nazivom "Kraj tamnog keša“ u kome se kritikuju neprofitne organizacije koje "troše desetine miliona dolara na savezne i državne izbore bez otkrivanja svojih donatora“.

Međutim, "Biznis insajder" otkriva da je je i sam Bajden podlegao vrsti donacija kod kojih se uplate ne mogu pratiti do konkretne osobe ili kompanije. Primera radi, veliki PAC koji podržava Bajdena pod imenim "Unite the Nation" otkrio je imena i lokacije većine svojih donatora za ovogodišnje predsedničke izbore, međutim najveća pojedninačna uplata od 3,5 miliona dolara koja je legla 30. juna ne dolazi od konkretne osobe, već od neprofitne organizacije "Sixteen Thirty Fund" koja ne otkriva javno svoje finansijere.

Tramp je svoju kampanju 2016. godine od početka zasnivao na činjenici da je milijarder i da mu nije potrebna finansijska pomoć velikih donatora, što mu je dalo i veliku prednost u odnosu na ostale republikanske kandidate koje je optužio da su pajaci velikih korporacija.

Kasnije je istu taktiku koristio kako bi diskreditovao Hilari Klinton i na kraju odneo pobedu nad njom. Ukoliko je zaista količina tamnog novca koju je Bajden primio ove godine sedmostruko veća, taj podatak će biti moćno oružje u Trampovim rukama.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

bager

19.08.2020. 21:27

Kako jadno i bolesno izgleda,,nece docekati kraj izbora,jedino da mu Klintonka na prvi parastos procita listu rezultata,,mada je i ona jednom nogom na prag doma Svetog Petra

PLJACKASI SVETA ULAZU U DEMENTNOG STARCA

20.08.2020. 19:11

JAO BAGRO BELOSVETSKA, taj pedofil i ako dobije na izborima, nece dozivet inaguraciju (Januar 2021.) njemu vec kuca korona na vrata. ULOZISTE PARE NA POGRESNA KONJA.