FRANCUSKA ZABRINUTA ZA BIVŠU KOLONIJU: Makron traži povratak reda u Maliju

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

19. 08. 2020. u 14:25

POSLE angažovanja na zavođenju reda u Libanu, francuski predsednik Emanuel Makron je preuzeo inicijativu i za smirivanje situacije u Maliju, takođe bivšem francuskom protektoratu koji je nezavisnost dobio 1960. godine i gde je upravo izvršen državni udar.

ФРАНЦУСКА ЗАБРИНУТА ЗА БИВШУ КОЛОНИЈУ: Макрон тражи повратак реда у Малију

Foto Tanjug-AP

Makron je uspeo da razgovara sa sada već bivšim predsednikom Malija Ibrahimom Bubakarom Keitom, kao i sa šefovima država Nigera, Obale Slonovače i Senegala, Mahamaduom Isufuom, Alasanom Uatarom i Makijem Salom. Kako je istakla Jelisejska palata, Makron je izrazio punu podršku posredovanju koje povodom situacije u Maliju vodi Ekonomska zajednica zemlja Zapadane Afrike (CEDEAO) i koja je pozvala na održavanje reda, poštovanje ustava i vraćanje vojske u kasarne.

Makron je istovremeno izneo svoje protivljenje bilo kakvoj neustavnoj promeni vlasti. Osudio je trenutni razvoj situacije i poručio da izbliza prati aktuelne događaje.

Francuska amabasada u Bamaku je pozvala sve svoje državljane da u ovom trenutku ostanu zatvoreni u svojim stanovima.

Izolovan od strane pobunjenika na petnaestak kilometara od Bamaka, zajedno s premijerom Bubuom Siseom, Ibrahim Bubakar Keita je u noći između utorka i srede pred TV kamerama podneo ostavku, ističući da njegov ostanak na vlasti ne vredi nijedne kapi prolivene krvi.

S druge strane, vođe državnog udara su poručile da će poštovati sve do sada sklopljene međunarodne sporazume.

Mali se poslednjih godina susreće s pretnjama džihadista, protestima, korupcijom i teškom ekonomskom situacijom.

Iz francuske najjače levičarske stranke "Nepotčinjeni" stigla je poruka da zvanični Pariz ne treba da se meša u unutrašnje stvari "ni Malija, ni drugih zemalja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

JAO BOZE

19.08.2020. 14:38

Zabrinuti za Belorusijom, za Ukrajinom, za Sirijom, pa sad i za Mali se brinu, ma taj zapad se ugusi od brige za tudjim drzavama i teritorijama.

bager

19.08.2020. 14:59

Makron izneo svoje protivljenje bilo kakvoj neustavnoj promeni vlast,,hahha a koliko jucer a i danas i dlje se trudi da u Beelorusiji neustaavno dodje na vlast placenica zapad,,madame smrdulja,,dupli arsini Zapada,,,Mali je jako tvrd orah i za Fracusku,, imam dosta prijatelja medju njima i ni jedan ne voli francusku vlast