TRAMPOV ISTORIJSKI "DIL": Palestinci, Iranci i Turci osudili UAE zbog "licemernog" sporazuma s Izraelom, uz pomoć SAD

D. SAVIĆ

14. 08. 2020. u 23:13

NEDUGO pošto je na domaćem terenu osvojio ekonomski poen odobrivši desetinama miliona nezaposlenih Amerikanaca nastavak pomoći tokom epidemije virusa korona, Donald Tramp je otvorio šampanjac i za pobedu na spoljnopolitičkom polju.

ТРАМПОВ ИСТОРИЈСКИ ДИЛ: Палестинци, Иранци и Турци осудили УАЕ због лицемерног споразума с Израелом, уз помоћ САД

Donald Tramp saopštava detalje dogovora Izraela i UAE / Foto AP

Uoči novembarskih izbora na kojima se bori za ostanak u Beloj kući, Tramp slavi što je isposlovao dogovor o punim diplomatskim vezama Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Izraela.

Ali, dok Amerika, Izrael, UAE, Bahrein i Egipat nazdravljaju "istorijskom događaju", slavlje kvare Palestinci, kao i regionalni rivali Turci i Iranci koji na sva usta osuđuju dogovor.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan čak preti zatvaranjem ambasade u Abu Dabiju i suspendovanjem diplomatskih odnosa sa UAE, tvrdeći da "istorija nikada neće oprostiti Emiratima zbog ove licemerne odluke". I Teheran je optužio UAE da su "nepravično zabili nož u leđa palestinskom narodu i svim muslimanima".

UAE, međutim, ističu da su sporazumom zaustavljeni planovi Izraela da jednostrano anektira delove okupirane Zapadne obale koju Palestinci smatraju centralnim delom svoje buduće države. Time su UAE, koji nikada nisu ratovali s Izraelom, postali prva zalivska arapska država i treća u arapskom svetu koja ima diplomatske odnose s Izraelom.

- Sada kada je led probijen, očekujem da će još arapskih i muslimanskih zemalja slediti Ujedinjene Arapske Emirate - rekao je Tramp novinarima u Ovalnom kabinetu Bele kuće obznanjujući "zaista istorijski trenutak".

Bahrein je bio prva arapska zemlja Zaliva koja je pozdravila trojni sporazim, a predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi odobrava napore da se "postigne prosperitet i stabilizacija u regionu". Kabinet egipatskog lidera čija zemlja, uz Jordan, ima diplomatske odnose s Izraelom, dogovor je nazvao "istorijskim mirovnim korakom".

Palestinci su, nasuprot tome, pozvali arapske i muslimanske zemlje da se suprotstave sporazumu, a od UAE tražili da odmah povuku tu sramotnu deklaraciju. Palestinci ističu da niko nema pravo da govori u ime palestinskog naroda, a sporazum smatraju činom agresije na palestinski narod i na njegovo pravo da uspostavi nezavisnu palestinsku državu na svim okupiranim teritorijama, uključujući Istočni Jerusalim.

U tome uživaju podršku Turske koja se, iako godinama ima diplomatske odnose s Izraelom, tokom vladavine Erdogana pozicionirala kao branilac Palestinaca. Ankara tvrdi da UAE nemaju ovlašćenje da pregovaraju s Izraelom u ime Palestinaca niti da "prave ustupke po pitanjima od vitalnog značaja za Palestince".

TEL AVIV SLAVI

GRADSKA kuća u Tel Avivu je osvetljena u bojama zastave Izraela i UAE. Gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai čestitao je premijeru Benjaminu Netanijahuu na "duplom dostignuću" mira sa UAE i odlaganju planova o aneksiji delova Zapadne obale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a