PROIZVODNJA RUSKE VAKCINE: Prva serija cepiva u naredne dve nedelje

Novosti online

12. 08. 2020. u 10:45

U NAREDNE dve nedelje biti puštena prva serija vakcine protiv virusa korona, a prvi koji će je primiti biće ljudi iz rizičnih grupa,izjavio je da ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško na brifingu o prvoj registrovanoj vakcini protiv virusa korona.

ПРОИЗВОДЊА РУСКЕ ВАКЦИНЕ: Прва серија цепива у наредне две недеље

FOTO: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

„Danas je u toku kontrola kvaliteta. U naredne dve nedelje biće proizvedena prva serija leka koja će biti isporučena za (vakcinaciju) zdravstvenih radnika iz rizične grupe“, rekao je ministar.

Vakcinacija protiv virusa korona biće dobrovoljna za sve, uključujući i za lekare, rekao je Muraško.

On je istakao da će „proizvodnja vakcine protiv kovida prvenstveno biti orijentisana na unutrašnje tržište, jer moramo da pokrijemo potrebe naših građana“.

Muraško je predložio da se vakcina proizvodi i u inostranstvu i naveo da su trenutno u toku pregovori o tome. On je istakao da, ukoliko bude postojala dovoljna količina leka za unutrašnje tržište, on će se nuditi u inostranstvu.

On je dodao da će se vakcina protiv virusa korona pratiti uz pomoć obavezne oznake.

Takođe je objasnio da je platforma na kojoj je napravljena vakcina protiv virusa korona dobro proučena, pa je stvaranje na ovaj način najsigurniji put.

„Ova platforma za vakcinu već je korišćena za sintezu i proizvodnju i u tom smislu se deo lekova sada nalazi na kliničkim ispitivanjima, u istraživanjima. To jest, ta vakcina je već dobro poznata i proučena kao platforma i na njoj su već postojala i pretklinička i klinička ispitivanja. Zbog toga je to faktički najbezbedniji put, dovoljna količina naučnog znanja“, objasnio je Muraško.

NEOSNOVANE KRITIKE IZ INOSTRANSTVA

Ministar zdravlja smatra da su neosnovane kritike stranih kolega zbog ruske vakcine protiv virusa korona.

„Strane kolege koje, očigledno, osećaju određenu konkurenciju, konkurentske prednosti ruskog leka, pokušavaju da iznesu neka mišljenja koja su, po našem mišljenju, apsolutno neosnovana“, istakao je Muraško.

On je podsetio da su mnoge zemlje koristile određene forsirane načine za istraživanje.

„Ali ruska vakcina – ponavljam – je rešenje koje je već imalo određena klinička predznanja i podatke“, naglasio je ministar.

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u utorak prvu na svetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije kovid 19, koju je razvio Naučni institut „Gamaleja“ zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.

Vakcina je nazvana „Sputnik V“. Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško saopštio je da će se vakcina proizvoditi na dva mesta – u centru „Gamaleja“ i u kompaniji „Binofarm“. Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da je vakcina prošla sve neophodne testove i da formira stabilan imunitet.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest