ZAPAD NE VERUJE RUSIMA: Francuska javnost hladna prema rezultatu u borbi protiv epidemije

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

11. 08. 2020. u 21:46

ZAPADNjACI bliski stavovima establišmenta kao da se manje boje kovida 19 od ruske vakcine! Umesto da se raduju što je pronađen način borbe protiv opake bolesti, u Francuskoj, na primer, zvanični komentari izražavaju rezervu i sumnju.

ЗАПАД НЕ ВЕРУЈЕ РУСИМА: Француска јавност хладна према резултату у борби против епидемије

Institut "Paster" u Lilu

- Ne znamo ništa o toj vakcini. Za sada očekujemo dokaze - poručio je juče Antoni Belanže, medicinski konsultant veoma gledane francuske informativne televizije BFM.

Belanže ističe da Rusi "kriju broj mrtvih" od kovida, da ih prema zvaničnoj statistici imaju dva puta manje nego u Francuskoj, sa dva puta više stanovnika, što po njemu predstavlja "distorziju statistike", te stoga takođe ne veruje ni u najavu efikasnosti vakcine.

- Biće podvig ako rok za pronalazak vakcine, koji obično traje od 5 do 10 godina, smanjimo na godinu i po, dve - kritikuje poznati lekar.

Ipak, on načelno odaje priznanje ruskim naučnicima, podsećajući da je Rusija uvek imala razvijenu nauku, ali i priznaje da u svetu vlada trka do leka za kovid.

Stiče se utisak da upravo zbog tih geopolitičih poena, o ruskoj vakcini ovde govore uglavnom u negativnom kontekstu. Nevoljno, informacija da je Rusija odobrila vakcinu protiv virusa korona, juče je, ipak, bila glavna vest i u francuskim medijima.

- Ne možemo reći da je bilo koja vakcina efikasna, dok se ne ispita njena toksičnost - poručio je u istom stilu i Patrik Berš, član Medicinske akademije i nekadašnji direktor Insituta "Paster" iz Lila.

On je naglasio da ruska vakcina, kao i kineska koja se daje vojnicima, "nisu testirane".

- Želimo da postoji vakcina, da Rusi uspeju, ali sve ovo može da donese štetu budućoj vakcini i utiče na veće ustručavanje stanovništva da se vakciniše - kaže Berš.

BESON: POBEDILI SU I U RATU

- FRANCUZI su nepoverljivi prema Rusima još od Napoleona. Verujem u Rusiju, pobedila je u Drugom svetskom ratu. Zašto ne bi pronašla vakcinu protiv kovida? - poručio je Beson, upitan da komentariše sumnjičavost u mejnstrim medijima prema ruskoj vakcini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave