PRST U OKO RUSIJI: Više američkih vojnika u Poljskoj u nadi da će Kremlj da poveća vojni potencijal u Kalinjingradskoj oblasti

Novosti online

03. 08. 2020. u 18:57 >> 19:04

ПРСТ У ОКО РУСИЈИ: Више америчких војника у Пољској у нади да ће Кремљ да повећа војни потенцијал у Калињинградској области

Foto: Tanjug/AP

POVEĆANJE broja američkih vojnika u Poljskoj ima politički cilj i provocira Rusiju da ojača svoj potencijal u tom pravcu, izjavio je za Sputnjik zamenik predsednika Odbora za odbranu Državne dume Rusije Jurij Švitkin.

„Hiljadu ljudi je otprilike brojnost puka. Istovremeno, naravno, on neće odlučivati o ishodu slučaja, ali istovremeno, što je više (vojnika) bloka NATO-a u Evropi, to je manje bezbednosti u Evropi. I naravno, to se radi, verovatno, više u političke svrhe, kako bi se obezbedila politička podrška Poljskoj, da bi osećali brigu starijeg brata Sjedinjenih Američkih Država o njima“, objasnio je Švitkin.

Poslanik je naveo da to primorava Rusiju da još više osigurava bezbednost u tom pravcu.

„Same zapadne zemlje nas podstiču da jačamo svoj potencijal neposredno u tom pravcu... Naravno, Rusija ima dovoljno resursa (za obezbeđivanje), ali istovremeno uvek recipročno odgovaramo na izazove koje nam zapadne zemlje postavljaju“, naglasio je parlamentarac.

Švitkin je napomenuo da rukovodstvo Poljske, kao i drugih evropskih zemalja, ne razmišlja o perspektivama i budućnosti vojnog kontingenta.

„Zasićenje trupama i zveckanje oružjem ne dovode do ničega dobrog“, objasnio je poslanik.

Ranije je šef Pentagona Mark Esper izjavio da su Vašington i Varšava završili pregovore, nakon čega će u Poljsku biti upućeno dodatnih 1.000 američkih vojnika. Sporazum će „ojačati obuzdavanje Rusije i ojačati NATO“, istakao je Esper.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Sale

03.08.2020. 19:35

E jeste, američki eksperiment je interesantan al mislim tu su malo pobrkali ko je Pavlov a ko je pas. Koliko ja vidim, već neko vreme to Rusi pale svetlo a ameri reže i teku im bale...

Deda

04.08.2020. 00:41

Ne znaju više šta će. Kod njih ekonomija propada pa bi da je sačuvaju ratom samo sada ima više neprijatelja nego saveznika ( mislim na snage).