ŠEF PENTAGONA PORUČUJE: Treba izbeći mir u Evropi (VIDEO)

Novosti online

31. 07. 2020. u 07:18

MARK Esper, američki sekretar odbrane, u svom poslednjem obraćanju u Pentagonu ne samo da nije propustio da još jednom udari na Rusiju, već je umalo objavio rat Evropi: „Biću jasan – mislim da je Nemačka najbogatija zemlja u Evropi.

ШЕФ ПЕНТАГОНА ПОРУЧУЈЕ: Треба избећи мир у Европи (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Njene troškove na odbranu je moguće i treba uvećati. Morala bi da dostigne nivo 2 odsto od BDP-a ili čak iznad toga.

Ja sam vrlo javno, a čak i u privatnim razgovorima sa kolegama, naglašavao koliko je važno da u sklopu NATO-a i bilo kojih drugih alijansi delimo breme (troškova), kako bismo svi mogli da zaustavimo Rusiju i izbegnemo mir u Evropi.”

Esper je najverovatnije napravio lapsus, ali mnogi se pitaju da li je ova greška zaista bila slučajna i koji su zapravo novi ciljevi Pentagona.

U ovom govoru sekretar odbrane istakao je da će Amerika smanjiti svoje vojno prisustvo u Nemačkoj time što će iz zemlje izvesti skoro 12 hiljada svojih vojnika. Od njih će 5,6 hiljada biti prebačeno u druge zemlje NATO-a s ciljem da „obuzdaju Rusiju”. Deo vojnika, koji se trenutno nalaze u Nemačkoj, biće preusmeren u Crno more kako bi se omogućila bezbednost na jugoistočnom obodu. Takođe je pomenuo da bi uskoro Amerika mogla da prebaci dodatne vojne snage u Poljsku ili Baltičke zemlje - to jest bliže Ruskoj granici.

Sekretar odbrane SAD objavio je i plan o rekonfiguraciji američkog prisustva u Evropi prema kome će štab američkih snaga biti premešten iz Nemačke u Belgiju.

Konstantin Kosačov, šef komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije smatra da Amerika provocira raskol Evrope: „Počećemo od toga da je ’štab snaga SAD u Evropi‘, ma gde se nalazio, apsolutni anahronizam iz vremena Hladnog rata kada je u uslovima podeljene Evrope zapadnim Evropljanima zaista bilo važno američko vojno pokriće. Ako je to sada ikome potrebno, to su onda sami Amerikanci, koji nastavljaju da provociraju podele u Evropi po principu ’zavadi, pa vladaj‘“.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (10)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu