TAJNA LABORATORIJA NA GRANICI SA RUSIJOM: Kinezi će istraživati najopasnije patogene u "duplikatu" Vuhana

Novosti online

03. 08. 2020. u 07:55

SEDAM laboratorija koje bi mogle raditi sa najopasnijim patogenima, pojaviće se u Kini do 2026. godine, navodi se u kineskom nacionalnom programu za osiguranje bezbednosti.

ТАЈНА ЛАБОРАТОРИЈА НА ГРАНИЦИ СА РУСИЈОМ: Кинези ће истраживати најопасније патогене у дупликату Вухана

Foto: EPA

Za sada u zemlji rada samo jedna takva laboratorija – u Vuhanu.

Laboratorija u Vuhanu je vodeća, kroz koju će se vršiti međunarodna saradnja, između ostalog i sa Svetskom zdravstvenom organizacijom. Ostale će podeliti oblasti istraživanja.

Na primer, ona koja će biti otvorena u blizini ruskih granica, u području Harbina, baviće se zoonoznim infekcijama, kojima pripada i virus korona. Tom laboratorijom će upravljati Kineska akademija poljoprivrednih nauka. 

- Harbin je centar provincije Hejlungđang, gde se nalaze mnoga prirodna žarišta virusa encefalitisa, kuge. Tako da je logično i opravdano to što će se laboratorija nalaziti tamo. Kini je sada važno da intenzivnije izrađuje metode za otkrivanje i borbu protiv prirodnih žarišta infekcija koje se sreću na njenoj teritoriji, kao i da spreči donošenje tih infekcija iz drugih država - rekao je listu "Izvestija" dopisni član Ruske akademije nauka Sergej Netesov.

Po njegovim rečima, i Rusija u Habarovsku ima sličnu laboratoriju. Pošto je njeno postojanje opravdano postojanjem nekoliko prirodnih žarišta opasnih infekcija na teritoriji Habarovskog kraja, njen rad ne izaziva nikakve sumnje kod kineske strane.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!