ATINA I ANKARA U KLINČU ZBOG NAJAVE TURSKE PRETRAGE MORSKOG DNA: Čije su ovo vode?

N.S.

22. 07. 2020. u 22:15

SVE oružane snage širom teritorije Grčke su u stanju pune pripravnosti, jedinice su hitno popunjene, a flota Ratne mornarice je raspoređena u Egeju kod ključnih delova grčke pomorske teritorije gde je Turska najavila traganje za ležištima prirodnog gasa i nafte

АТИНА И АНКАРА У КЛИНЧУ ЗБОГ НАЈАВЕ ТУРСКЕ ПРЕТРАГЕ МОРСКОГ ДНА: Чије су ово воде?

Foto: Tanjug/AP

Ratna mornatica Grčke je izdala hitno obaveštenje kojim je poništila istovetnu tursku najavu slanja istraživačkog turskog broda "Oruk Reis" u grčku zonu eksploatacije podmorja. Sličan potez učinio je i Kipar, za delove Sredozemlja koji mu pripadaju, a gde je Turska takođe najavila seizmičko istraživanje podmorja.

Ova odluka je ponovo podigla tenzije Turske i Grčke zbog spornog korišćenja morskih područja oko grčkih ostrva uz tursko kopno. Ankara je najavila i eksploataciju nafte uz obale grčkog ostrva Krita koja bi trebalo da počne na jesen. Turska eksploatacija nafte i gasa uz obalu Kipra počela je 2019.

Ankari je decenijama problem što brojna grčka ostrva u neposrednoj blizini turske obale Egejskog mora Turskoj ne dopuštaju uspostavljanje Eksluzivne ekonomske zone (EEZ). Tako je u intervjuu za list Zidojče cajtung turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu nedavno izjavio da je "neprihvatljivo" da malo grčko ostrvo Kastelorizo, koje je udaljeno od Atine više od 500 kilometara, a od turskog kopna samo tri kilometra, ima pravo na morsku zonu od po 200 nautičkih milja u svim pravcima.

Grčka i Kipar za sada odbijaju pregovore o pitanju morske granice s Turskom. Oni smatraju da je to već regulisano međunarodnim ugovorima. Međutim, ako bi Ankara, Atina i Nikozija odlučile da se obrate nezavisnoj instituciji kako bi postigle nagodbu, u obzir bi mogao da dođe Međunarodni sud pravde u Hagu ili međunarodni Arbitražni sud. N.S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)