SIROMAŠTVO NA NIVO OD PRE 10 GODINA: Ujedinjene nacije procenjuju da će virus korona destabilizovati mnoge zemlje

Novosti onlajn/J. Ž. S.

17. 07. 2020. u 09:55

PANDEMIJA korona virusa preti da vrati nivo siromaštvo u svetu na nivo od pre 10 godina i na taj način bi se destabilizovale mnoge zemlje, objavile su Ujedinjene nacije.

СИРОМАШТВО НА НИВО ОД ПРЕ 10 ГОДИНА: Уједињене нације процењују да ће вирус корона дестабилизовати многе земље

Foto: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

U razdoblju od 2000. do 2019. godine 65 od 75 zemalja obuhvaćenih analizom značajno je smanjilo stopu siromaštva, a Sijera Leone, Indija i Kina bile su među zemljama u kojima je najviše ljudi "izašlo" iz ove kategorije. COVID-19 je, međutim, sve promenio.

S trostrukim udarcem na zdravlje, obrazovanje i prihode i na toliko mnogo drugih aspekata ljudskih života , bolest  preti da preokrene globalni ljudski razvoj.

Koordinator UN-a za hitnu pomoć, Mark Lovkok kaže da je svetska organizacija proširila plan odgovora na pandemijsku krizu za siromašne zemlje sa 6,7 milijarda dolara na 10,3 milijarda za njihove hitne potrebe. Bogate zemlje do sada su od tog iznosa osigurale samo 1,7 milijardu dolara.

- Potrebno je 90 milijardi dolara za stabilizaciju siromašnih zemalja koje su izložene riziku da odu u nemire zbog enormnih ekonomskih šteta koje je naneo  COVID-19 - kaže Lovkok.

- Taj je iznos manje od jedan posto onoga što bogate zemlje troše da bi pokrenule vlastite ekonomije.

Podaci o porastu siromaštva nakon pandemije još nisu na raspolaganju, no predviđanja na osnovu broja osoba koje postaju pothranjene i pada broja dece u školama zbog krize pokazuju da bi se nivo siromaštva mogao vratiti i na onaj pre deset godina, prema tom izveštaju.

Godišnji indeks multidimenzionalnog siromaštva analizira kako siromaštvo utiče na ljude ne samo po prihodu, već uključuje i pristup pitkoj vodi, obrazovanju, struji i hranjivim namirnicama.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna