LUKAŠENKU SE SMANJUJE BROJ SUPARNIKA: Dva kandidata na predsedničkim izborima u Belorusiji nisu dobili prolaz CIK-a

NA PREDSEDNIČKIM izborima u Belorusiji koji će se održati 9. avgusta neće učestvovati dva najveća suparnika aktuelnom predsedniku Aleksandru Lukašenku.

ЛУКАШЕНКУ СЕ СМАЊУЈЕ БРОЈ СУПАРНИКА: Два кандидата на председничким изборима у Белорусији нису добили пролаз ЦИК-а

Foto: RIA.ru

Centralna izborna komisija nije dozvolila da u izborima učestvuje Viktor Babariko bivši direktor ,,Belgazprom banke", kao i Valerij Cepkalo bivši  beloruski  diplomata i bivši  direktor Parka visokih tehnologija u Belorusiji.

Viktor Babariko i njegov sin se od 18. juna nalaze u zatvoru  jer je kod njih pronađena veća suma novca  za koju  beloruske  službe tvrde da je dobijena  iz inostranstva. Babariko nije  mogao da dokaže poreklo novca. Njega predsednik Lukašenko naziva ,,kandidatom Moskve".

Foto: Belgazprombanka

Valerij Cepkalo je imao  veliki  broj  neregularnih potpisa podrške. Svaki od kandidata je trebao imati  sto  hiljada potpisa koji su kasnije bili proveravani.

Beloruski Komitet državne beztbednosti  tvrdi da   je Babariko dobio iz inostranstva  novac za izbore.Predsednik Lukašenko okrivljuje rukovodstvo ,,Gasproma" da se ono mešalo u beloruske izbore.

Već dosta  dugo Lukašenko javno polemiše sa rukovodstvom Gasproma koje insistira da on  vrati dug za potrošeni gas, pa da tek onda razgovaraju o novoj ceni. Na drugoj strani Lukašenko kaže da nije ništa dužan Gaspromu i da je spreman da kupuje njihov gas po  evropskim  cenama koje su daleko manje od onih koje Minsku nudi Gasprom. 

Foto: Lenta.ru

Posle  eliminacije glavnih  suparnika Lukašenko ima realno najveće šanse da lako  još jednom dobije na izborima. Opozicija je do sada ponavljala horski da je došlo vreme da posle 26 godina vladavine ode sa vlasti ,,nezamenjivi Lukašenko". Lukašenko im je odgovarao da i ne pokušavaju da koriste ukrajinski ,,recept" jer  nikakav Majdan neće proći.

Inače Babarika Lukašenko naziva ,,ruskim kandidatom" iza kojeg stoji ,,Gasprom". Viktor Babariko i njegov sin Eduard su 21 juna optuženi  da su muvali sa novcem ,,Belgazprombanke" čijih 49,8 posto akcija pripada ,,Gaspromu" tj.njegovoj ,,Gasprombanci".

Velika kampanja  protiv Lukašenka vodi se preko Interneta. Objavljuju se tekstovi da je njegova porodica korumpirana. Već su mu dali nadimak ,,Saša tri posto". Lukašenko im  odgovara da  slobodno mogu da uzmu  novac iz stranih banaka u kojima ga nađu. Osim toga  Lukašenko tvrdi da je njegov  rejting znatno viši nego što tvrdi opozicija. Lukašenko igra na kartu patriota koji nije dozvolio da se opljačka državna imovina. On u svim govorima ističe  važnost da Belorusija sačuva svoj suverenitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)