SASTANAK PUTINA I MIRZIJOJEVA TRAJAO DUŽE OD 3,5 SATA: Potpisano više od 20 dokumenata - nova etapa u odnosima Rusije i Uzbekistana

Novosti online

27. 05. 2024. u 15:22

SASTANAK predsednika Rusije i Uzbekistana Vladimira Putina i Šavkata Mirzijojeva završen je nakon više od 3,5 sata.

САСТАНАК ПУТИНА И МИРЗИЈОЈЕВА ТРАЈАО ДУЖЕ ОД 3,5 САТА: Потписано више од 20 докумената - нова етапа у односима Русије и Узбекистана

Foto: Tanjug/ AP

Delegacije dve zemlje potpisale su više od 20 dokumenata, a lideri su uoči toga potpisali zajedničku izjavu.

Među potpisanim dokumentima su planovi za povećanje međusobne trgovine i saradnje u oblasti kulture, sporazumi o tehničkoj pomoći Rusije Uzbekistanu i zajedničkim naučnim istraživanjima, memorandumi o saradnji u oblasti mašinstva i proizvodnje aviona.

Pored toga, potpisana su i dokumenta o izgradnji nuklearne elektrane male snage u republici.

Glavne izjave ruskog predsednika:

Sastanak prošao konstruktivno, biće od koristi rusko-uzbekistanskom partnerstvu;

- Ovo je jedna od prvih poseta nakon završetka izbora u Rusiji i svih procedura u vezi sa tim, uključujući i one vezane za formiranje Vlade. To nije slučajno – to naglašava poseban karakter našeg strateškog partnerstva i savezničkih odnosa - rekao je Putin.

Rusija pouzdano i po povoljnim uslovima snabdeva Uzbekistan energentima;

Rusija i Uzbekistan dosledno prelaze na plaćanje u nacionalnim valutama, udeo rublje u komercijalnim sporazumima na kraju prošle godine iznosio je 58 odsto i nastavlja da raste.

Ruske vlasti će nastaviti da rade sve što je potrebno da osiguraju da Uzbekistanci koji rade u Rusiji imaju dostojanstvene uslove rada i socijalne zaštite. Rusija ceni značajan doprinos koji građani Uzbekistana daju razvoju ruske privrede, posebno u oblastima građevinarstva, stambeno-komunalnih usluga i transporta.

Rusija i Uzbekistan imaju dobre perspektive za saradnju u hidroenergetici.

Moskva i Taškent su spremni da rade na produbljivanju trgovinske saradnje između država.

Tehnologije koje će se koristiti tokom izgradnje nuklearne elektrane u Uzbekistanu ispunjavaju stroge bezbednosne zahteve i zahteve zaštite životne sredine.

Dve zemlje dinamično razvijaju odnose na principima ravnopravnosti i međusobnog poštovanja;

Tempo razvoja ekonomskih veza Rusije i Uzbekistana je zaista impresivan. On je istakao da se trgovinsko-ekonomske veze dve zemlje diverzifikuju i da imaju dobar potencijal.

- Uzbekistan je naš strateški partner, pouzdan saveznik. Naši bliski, prijateljski odnosi su u usponu, dinamično se razvijaju na principima ravnopravnosti, međusobnog uvažavanja i poštovanja obostranih interesa - istakao je ruski predsednik, napominjući da je u stalnom kontakt sa svojim kolegom Mirzijojevom.

Obim međusobne trgovine između Rusije i Uzbekistana raste dobrim tempom, stvaraju se uslovi za direktne investicije. Rusija je uložila skoro 10 milijardi dolara u privredu Uzbekistana i postoji potencijal da ta brojka raste.

Rusija je spremna da poveća isporuke gasa u Uzbekistan preko Kazahstana, a trenutne isporuke se realizuju i pre rokova.

Cilj – povećanje trgovinskog prometa na 30 milijardi dolara

Putinova poseta Uzbekistanu označava novu etapu u odnosima dveju država, rekao je predsednik Uzbekistana. Taškent ceni što je Putin jednu od svojih prvih poseta posle izbora realizovao u Uzbekistan, to je dokaz najvišeg nivoa dijaloga.

Mirzijojev je ocenio da Uzbekistan i Rusija uspešno realizuju mapu puta saradnje koja se sastoji od 63 tačke.

Moskva i Taškent su se dogovorili da povećaju trgovinski promet na 30 milijardi dolara, dodao je on.

Mirzijojev je istakao da Rusija tradicionalno ostaje glavni trgovinski partner Uzbekistana.

Prema njegovim rečima, trgovinski promet između zemalja je od početka godine povećan za 30 odsto, a za poslednjih sedam godina povećan je 2,5 puta.

U narednim mesecima biće otvorena trgovinska misija Uzbekistana u Rusiji;
Rusija i Uzbekistan imaju sporazume o modernizaciji gasnog transportnog sistema, povećanju obima isporuke gasa, nafte i naftnih derivata;

Ruski lider je dodao da je po ruskoj statistici rast trgovinskog prometa nešto niži od 30 odsto, ali da je siguran da će se dodatno uvećati.

Putin je uveren da će svi planovi, o kojima je razgovarano na sastanku sa predsednikom Uzbekistana, biti realizovani. Takođe je poručio da on i njegov uzbekistanski kolega drže sva aktuelna pitanja bilateralnih odnosa pod ličnom kontrolom.

U paviljonu ispred Predsedničke palate prethodno je održana svečana ceremonija dočeka ruskog lidera. Orkestar je izveo himne dve zemlje, a predsednici su zatim pozdravili članove zvaničnih delegacija.

Putin i Mirzijojev nameravaju da razgovaraju o stanju i perspektivama razvoja bilateralnih odnosa. Oni takođe planiraju da razmene mišljenja o aktuelnim regionalnim pitanjima, uključujući saradnju u okviru ZND, ŠOS i UN. Kako se očekuje, strane će nakon posete potpisati paket bilateralnih dokumenata.

Ruski lider je juče doputovao u dvodnevnu posetu Uzbekistanu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)