MOĆAN UDAR PO UKRAJINSKOM TRANSPORTU: Rusi navodno pogodili voz sa pojačanjem od 1.200 vojnika na putu za Harkov (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 05. 2024. u 16:14

U HARKOVU je navodno uništen voz u kojaem je bilo 1.200 vojnika ukrajinske vojske, dok su mediji po imenu Blumberg javili da Kijev sprema kontranapad u regionu.

МОЋАН УДАР ПО УКРАЈИНСКОМ ТРАНСПОРТУ: Руси наводно погодили воз са појачањем од 1.200 војника на путу за Харков (ВИДЕО)

Ruševine u Hersonu , Foto AP

UKRAJINSKI VOZ SE NAVODNO PRETVORIO U PRAH

Detaljnije i prema novim izveštajima iz ruskih medija, u oblasti Harkova ruske snage su uništile pojačanja ukrajinskih oružanih snaga koja su stigla iz regiona Kijeva i Nikolajeva.

Napadi su bili usmereni na železničko čvorište, a Rusi su koristili precizno oružje i bespilotne letelice kamikaze da ga unište. Takođe, rečeno je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana prevarena ruskim mamcima, što je omogućilo da se ruska misija uspešno završi.

Sa druge strane, ukrajinski izvori osuđuju napad i navode da je prazna železnička infrastruktura uništena bez ikakvih žrtava.

Prema preliminarnim podacima, glavna meta ruskog udara bio je ukrajinski voz u kojem je bilo do 1.200 ukrajinskih vojnika. Kao rezultat napada, pruga je zatvorena na neodređeno vreme, što će svakako otežati transport ukrajinskog vojnog osoblja i opreme na front.

Vojni analitičari su istakli da je uništavanje pojačanja koje je ukrajinska administracija poslala u oblast Harkova „značajan udarac“ planovima ukrajinskih oružanih snaga. Rusi su navodno Ukrajincima naneli ozbiljnu štetu.

SPREMAJU LI UKRAJINSKE SNAGE KONTRANAPAD?

Blumberg je, s druge strane, objavio planove za kontranapad kijevskih oružanih snaga na oblast Harkova. Čini se da je krajnji cilj Ukrajinaca da oteraju ruske trupe koje su zauzele teritoriju na severoistoku regiona.

Prema izveštaju, ukrajinske trupe su već pokrenule neke male kontranapade, ali nisu još u stanju da savladaju rusku vojsku. Iz tog razloga, danas se u Kijevu izrađuje detaljan plan masovnog kontranapada za vraćanje izgubljenih teritorija i jačanje odbrambenih pozicija.

List je takođe izvestio da Rusija gomila veliki broj vojnika duž ukrajinskog pograničnog regiona Sumi. Kao odgovor, ukrajinski generalštab je ojačao ukrajinsku odbranu u dotičnom području kako bi izbegao ponavljanje događaja koji su se odigrali u Harkovu prethodnih dana.

Na kraju, predstavnici ukrajinskog Generalštaba su istakli da se danas preduzimaju sve neophodne mere da se spreči ruski prodor u ukrajinsku odbranu iz pravca Sumija.

-Činimo sve što možemo da osiguramo bezbednost u regionu, saopštila je ukrajinska vojna komanda.

RUSIJI UNIŠTAVAJU MOSTOVE I BAZE VSU U VOLČANSKU

Vazdušno-kosmičke snage Rusije nastavljaju da aktivno učestvuju u ofanzivi grupe „Sever“ u oblasti Harkova, gađajući strateške ciljeve u Volčansku, navode ruski izvori.

Tokom borbi srušeni su i oštećeni mostovi preko reke Volčje, koja odvaja severni deo grada od južnog. Ovi mostovi su igrali ključnu ulogu u logistici ukrajinskih trupa.

Nakon razaranja mostova, ukrajinske snage su pokušale u kontranapadu kako bi usporile napredovanje Rusije. Da bi to uradili, počeli su da grade pontonske prelaze preko reke Volčje.

Međutim, ovi prelazi su bili pod stalnom vatrom ruske artiljerije i avijacije. Na snimcima koji su se pojavili na mreži vidi se kako vazdušni udar uništava jedan od ovih prelaza, što značajno otežava kretanje i snabdevanje ukrajinskih jedinica.

Pored toga, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su izvele snažan udar vazdušnom bombom FAB-1500 na zgradu fabrike konvoja Volčanski, gde se nalazila velika tačka razmeštanja ukrajinske vojske.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine nastavlja prebacivanje rezervi u pokušaju stabilizacije situacije i održavanja položaja u Volčansku. Međutim, ruske snage nastavljaju aktivne ofanzivne operacije, uništavajući ključne ciljeve i ometajući neprijateljske logističke lance.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)