(ISPRAVKA) OBUSTAVITE NAPADE U RAFI! Sudije naložile i odobravanje ulaska timovima da istraže navode o genocidu u Pojasu Gaze

A.Vojinović

25. 05. 2024. u 06:00

MEĐUNARODNI sud pravde (MSP) u Hagu naložio je juče Izraelu da zaustavi vojnu ofanzivu u Rafi, navodeći da nije uveren da su evakuacija civila iz grada na jugu Pojasa Gaze i druge mere koje je Izrael preduzeo dovoljne da ublaže patnje Palestinaca.

(ИСПРАВКА) ОБУСТАВИТЕ НАПАДЕ У РАФИ! Судије наложиле и одобравање уласка тимовима да истраже наводе о геноциду у Појасу Газе

Zgrada Međunarodnog suda pravde u Hagu / Foto AP

Veće sudija naložilo je, istovremeno Tel Avivu da otvori granični prelaz Rafa sa Egiptom za ulazak humanitarne pomoći u Gazu u velikom obimu, te da obezbedi pristup istražiteljima za utvrđivanje činjenica koje imaju ovlašćenje nadležnih organa UN da istraže navode o genocidu i da u roku od mesec dana obavesti sud o napredovanju u primeni svih mera.

Palestina i Južna Afrika (JAR) su pozdravile odluku MSP-a, dok je izraleski premijer Benjamin Netanijahu sazvao hitan sastanak sa ministrima iz vlade. Hamas je takođe sa odobravanjem odgovorio na presudu suda, ali je istakao da ona nije dovoljna i pozvao na prekid borbi u čitavoj enklavi.

Predsednik Međunarodnog suda pravde Navaf Salam pročitao je presudu istakavši da se humanitarna situacija u Rafi pogoršala od poslednjeg naloga suda, opisavši je kao "katastrofalnu". Sud je zasedao na zahtev JAR, koja je prošle nedelje zatražila od tog visokog tela da naredi Izraelu da se povuče iz Rafe, da bi se osigurao opstanak palestinskog naroda.

- Izrael mora odmah da obustavi svoju vojnu operaciju ili bilo koju drugu akciju u Rafi koja bi mogla da donese Palestincima u Gazi uslove koji bi doveli do njihovog fizičkog uništenja u celosti ili delimično - rekao je Salam.

Govorio je i o situaciji izraelskih talaca koje Hamas još drži u Gazi.

- Sud izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sudbine talaca i poziva na njihovo momentalno i bezuslovno puštanje na slobodu - dodao je on.

Odluke MSP-a su u prošlosti ignorisane, jer najviše pravno telo UN nema načina da sprovede svoje odluke, ali one imaju međunarodnu težinu.

Zasedanje Međunarodnog suda pravde (MSP) dolazi na kraju burne nedelje za Izrael na diplomatskom polju. Tri evropske države Norveška, Španija i Irska najavile su da će priznati državu Palestinu. Izrael je uz SAD oštro osudio podizanje optužnice, dok se broj zemalja koji staju uz Palestinu povećava.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan izjavio je da su SAD zabrinute zbog rastuće diplomatske izolacije Izraela među zemljama koje su ga tradicionalno podržavale.

- Kao zemlja koja snažno stoji u odbrani Izraela u međunarodnim telima, kao što su Ujedinjene nacije, sigurno smo videli da sve veći hor, uključujući glasove koji su ranije podržavali Izrael, idu u drugom pravcu. To nas zabrinjava, jer ne verujemo da to doprinosi dugoročnoj bezbednosti ili vitalnosti Izraela - rekao je Salivan.

Uprkos pritiscima, Netanijahu ističe da neće odustati od borbi u enklavi "do uništenja Hamasa i konačne pobede". Izrael je početkom maja počeo najavljivanu kopnenu ofanzivu u prenaseljenoj Rafi. Uoči ulaska IDF u Rafu, izdato je naređenje Palestincima da se evakuišu. Prema procenama Izraela, do sada je oko 950.000 Palestinaca napustilo Rafu, dok je u gradu ostalo između 300.000 i 400.000 civila.

U međuvremenu, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj pozvao je Vladu Izraela i određenih evropskih zemalja da ne zastrašuju i ne prete sudijama MKS-a. Borelj je, takođe, istakao da priznavanje palestinske države nije poklon Hamasu. Dodao je da palestinske vlasti nisu Hamas i da su, naprotiv, duboko sukobljeni. Borelj je istakao i da je EU već finansirala palestinske vlasti i da se sa njima sastajala i ukazao da svaki put kada neka zemlja donese odluku da podrži palestinsku državu, Izrael to proglašava antisemitskim napadom.

Mrtva još tri taoca

TELA još tri izraelska taoca juče su pronađena u Pojasu Gaze, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF). Reč je o trojici muškaraca - Hananu Jablonku (42), Mišelu Nisenbaumu (59) i Orionu Hernandezu (30). IDF su istakli da su tela talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra u kibucu Mefalsim, izvučena iz severnog grada Džabalije u operaciji sa izraelskom obaveštajnom službom. Pre nedelju dana su takođe tela tri taoca izvučena iz Gaze. Hamas je 7. oktobra oteo 252 ljudi, a 130 njih i dalje drže u Gazi.

NAPOMENA:

Iz našeg izvornog teksta uklonjen je deo gde se navodi da je izdat nalog za hapšenje Benjamina Netanjahua, a prema analizi portala Raskrinkavanje.ba.

ŠTA SU ČINjENICE?

Međunarodni krivični sud još uvek nije izdao nalog za hapšenje navedenih zvaničnika.

Tužilac Karim A. A. Khana objavio je 20. maja 2024. godine saopštenje u kojem je jasno navedeno da je podneo zahtev za izdavanje takvog naloga:

- Danas podnosim zahteve za izdavanje naloga za hapšenje pred Pretresnim vijećem i Međunarodnim krivičnim sudom za situaciju u Palestini.

Kako je 21. maja 2024. godine objašnjeno na stranici "The Royal Institute of International Affairs (Chatham House)", tužilac je zahtevom tražio odobrenje Pretpretresnog veća MKS-a za izdavanje naloga za hapšenje. 

Veće mora izdati nalog ako postoje opravdani razlozi da se veruje da je neko lice počinilo krivično delo iz nadležnosti Suda i da je hapšenje tog lica neophodno (čl. 58, st. (1)). Nema vremenskih ograničenja, a ne može se reći ni kada će Sud doneti odluku.

Prema tome, mandat za izdavanje naloga za hapšenje ima Pretpretresno veće Suda (u ovom slučaju Pretpretresno veće I), a ne tužilac.

Izvinjavamo se čitaocima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)