MOLE SE ALAHU I ITALIJU NE PRIZNAJU: Neregistrovani muslimanski centri niču tajno na Apeninskom poluostrvu kao pečurke

RIM je sve više grad islama i rastuće pretnje od terorizma. Podiže se nivo sigurnosti i uvode preventivne mere protiv opasnosti od džihadista.

МОЛЕ СЕ АЛАХУ И ИТАЛИЈУ НЕ ПРИЗНАЈУ: Нерегистровани муслимански центри ничу тајно на Апенинском полуострву као печурке

Foto: AP

Ministarstvo unutrašnjih poslova napravilo je mapu bespravnih mesta koja imaju ulogu džamija, skrivenih između suterena, garaža velikih zgrada, napuštenih industrijskih i komercijalnih skladišta, gde se odvija radikalizacija, a među vernicima se skrivaju i "usamljeni vukovi" koji postaju "mučenici svetog rata".

Mesta definišu kao "centre za kulturu", a ministru unutrašnjih poslova Mateu Pjantedozi je stigla informacija da su, samo u Rimu, 53 takva neautorizovana mesta. Pre 10 godina bilo ih je 30, a naznake su da ih je već stotinak.

Mnogo je onih gde se sve "odvija u mraku", uvode i vrlo mlade, čak i decu od četiri ili pet godina kako bi im usadili poruke Alaha ili drugu generaciju rođenu u Italiji, ali zadojene doktrinom fundamentalizma u ime Alaha.

Istrage pokazuju kako u malim grupama dolaze na bespravno zauzeta "mesta za molitvu", a neretko njihove aktivnosti odvijaju se i u zgradama gde su sve stanove iznajmile muslimanske porodice. Ti prostori su, prema istrazi, u tri nivoa rizika od terorističke radikalizacije. Dok sa minareta ogromne džamije u Rimu mujezin propoveda model integracije, prelazi se na podrume ili u drugu džamiju u predgrađu Rima, koju tajne službe smatraju rizičnim mestima.

Najviše Marokanaca i Albanaca

U ITALIJI zvanično ima 12 džamija, ali mesta gde se odvijaju molitve više je od 1.000, najvećim delom bez autorizacije, podaci su iz aprila 2024. godine u Italiji, gde živi 1,5 milion muslimana. Tom broju treba dodati i one neregistrovane, jer učenika i studenata je oko 140.000, što je 40 odsto među strancima. Najviše je Marokanaca, potom Albanaca, a Breša je grad u kom živi najviše muslimana, proporcionalno broju stanovnika.

U mestu Karpi, u provinciji Modeni, otkriveno je da su u nekim zgradama sve stanove iznajmili ili kupili muslimani, bez uvida u ono što rade i propovedaju. Sve je počelo decembra 2018. otvaranjem islamskog centra, a stiglo se do islamizacije tog mesta, bez prostora za zapadnog stanovnika. Tadašnji imam Ahi al Bajta je dao zadatak: "Molite se, a ovo je samo prvi korak prema širenju vere i poruke Kurana... Stiže novo doba u kom će znanje izbrisati neznanje, vera preovladati sumnju i zameniti nepravdu i potiskivanje".

Tajne službe su intenzvirale praćenje, posebno onih koji stižu gumenjacima preko mora na ostrvo Lampeduza. Rezultat toga bilo je i hapšenje teroriste iz Tadžikistana kog je presrela tajna služba na aerodromu Fjumičino 8. aprila.

Pandorinu kutiju otvorila je nedavno gradonačelnica mesta Monfalkone na severu Italije Ana Marija Čisint kada je dala nalog da se zatvori bespravno zauzeto mesto za molitve. Doživela je pretnje smrću tako da živi sa ličnom pratnjom, iako je islamskim vernicima obećano da će opština obezbedi mesta za molitvu po zakonu o "poštovanju zahteva za molitve strane zajednice".

Dokle se stiglo u nelegalnim aktivnostima u Italiji najbolje govori rezutat kontrole tekstova koji se čitaju i propovedaju u divljim džamijama. Precizna naredba je da vernici treba da rade svoj posao i da "ni slučajno ne priznaju državu u kojoj žive i deluju, sledeći direktive Alaha".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)