NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

POGIBIJE LIDERA U AVIONSKIM NESREĆAMA: Koji predsednici su izgubili živote u padu letelica

A. V. V.

21. 05. 2024. u 12:36

PREDSEDNIK Irana Ebrahim Raisi jedan je od predsednika država koji su u avionskim nesrećama nastradali. U nastavku pominjemo neke od njih.

ПОГИБИЈЕ ЛИДЕРА У АВИОНСКИМ НЕСРЕЋАМА: Који председници су изгубили животе у паду летелица

Foto: Printskrin/Iks/Sputnik

24. maja 1981. - Avion sa 12 osoba srušio se u južnom Peruu zajedno sa predsednikom Ekvadora Haimeom Roldosom Agileruom.

31. jula 1981. - Avion panamskih vazduhoplovnih snaga udario je u planinu prilikom sletanja kod aerodroma Koklesito, a među poginulima je bio i de fakto lider Paname, general Omar Torihosa Erere.

19. oktobar 1986. - Putnički avion srušio se u Južnoj Africi, popginule su 34 osobe, uključujući predsednika Mozambika Samora Mašela.

17. avgust 1988. - Transportni avion pakistanskih vazduhoplovnih snaga srušio posle poletanja, svi su poginuli, uključujući predsednika Muhameda Zija-ul-Haka.

6. aprila 1994. - U Ruandi je raketom oboren avion "dasolt falkon 50", ooginuli su predsednici Ruande i Burundija Žuvenal Habiarimana i Siprien Ntariamira, i još 10 putnika.

26. februara 2004. - Kod Mostara se srušio avion u kom je bio makedonski predsednik Boris Trajkovski, sa kojim je poginulo još šest ljudi iz njegove pratnje, uz dva člana posade.

10. aprila 2010. - Putnički avion Tu-154M 36 srušio se pri sletanju na aerodrom "Smolensk-Severni". U avionu su bili predsednik Poljske Leh Kačinjski i delegacija predstavnika poljske političke i vojne elite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!