PREKINITE OPERACIJU U RAFI: Borelj - Izrael mora da dozvoli nesmetan prolaz humanitarne pomoći za civile

Novosti online

15. 05. 2024. u 13:46

EVROPSKA unija poziva Izrael da odmah prekine svoju vojnu operaciju u Rafi, istakao je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

ПРЕКИНИТЕ ОПЕРАЦИЈУ У РАФИ: Борељ - Израел мора да дозволи несметан пролаз хуманитарне помоћи за цивиле

Foto: Printskrin/Jutjub/Studio Hitex

Ova operacija dodatno ometa distribuciju humanitarne pomoć u Gazi i dovodi do većeg internog raseljavanja, izloženosti gladi i ljudskoj patnji, istakao je Borelj, navedeno je u saopštenju EU.

Više od milion civila nalazi se u skloništu u Rafi i okolini i rečeno im je da se evakuišu u područja koja se, prema UN, ne mogu smatrati bezbednim, kazao je Borelj. 

Iako EU priznaje pravo Izraela da se brani, Izrael to mora učiniti u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom i pružiti sigurnost civilima, naglasio je on.

EU poziva Izrael da se uzdrži od daljeg zaoštravanja ionako strašne humanitarne situacije u Gazi i da ponovo otvori granični prelaz Rafa, rekao je Borelj.

Ukoliko bi Izrael nastavio svoju vojnu operaciju u Rafi, to bi neizbežno predstavljalo veliki pritisak na odnose EU sa Izraelom, istakao je on.

Borelj je kazao da, prema međunarodnom humanitarnom pravu, Izrael mora da dozvoli i omogući nesmetan prolaz humanitarne pomoći za civile.

Međunarodni sud pravde je to jasno naveo u svojim nalozima od 26. januara i 28. marta, naveo je on. 

S tim u vezi, Evropska unija, takođe, osuđuje napad Hamasa na prelaz Kerem Šalom koji je dodatno ometao isporuku humanitarne pomoći, rekao je Borelj.

- Pozivamo sve strane da udvostruče svoje napore za postizanje momentalnog prekida vatre i bezuslovnog oslobađanja svih talaca koje drži Hamas, istakao je Borelj u saopštenju.

BONUS VIDEO: Svečano otvaranje vetroparka Krivača - prvog vetroparka u Istočnoj Srbiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!