ŠEF UKRAJINSKIH VOJNIH OBAVEŠTAJACA: Nemamo više nikoga u rezervi, situacija kod Harkova se približava kritičnoj (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 05. 2024. u 17:44

U KIJEVU su počeli da priznaju da je situacija u Harkovskoj oblasti daleko od toga da ide u prilog Oružanim snagama Ukrajine.

ШЕФ УКРАЈИНСКИХ ВОЈНИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Немамо више никога у резерви, ситуација код Харкова се приближава критичној (ВИДЕО)

Foto: mil.in.ua/Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Konkretno, kako piše američki list The New York Times, ovo je rekao šef Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ukrajine Kiril Budanov.

Prema rečima glavnog ukrajinskog obaveštajca, situacija ukrajinskih trupa na liniji fronta u oblasti Harkova približava se kritičnoj. Budanov je rekao da je cilj ruske ofanzive u regionu pre svega da se iscrpe ionako slabe ukrajinske rezerve.

To je takođe primoralo Oružane snage Ukrajine da prebace jedinice sa drugih sektora fronta u Harkov, što Oružane snage Rusije mogu da iskoriste u drugim pravcima, kaže načelnik Glavne obaveštajne uprave. Budanov je primetio da su sve ukrajinske rezerve sada poslate u blizini Harkova i Časova Jara.

-Koristio sam sve što smo imali. Nažalost, nemamo nikog drugog u rezervi, rekao je šef ukrajinske obaveštajne službe.

Tokom ofanzive u oblasti Harkov, ruske trupe su uspele da zauzmu 12 naselja i teritoriju od više od 140 kvadratnih kilometara. Tokom povlačenja ukrajinskih snaga, deo vojnika specijalnih snaga Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine „Kraken“ i „Bratstvo“ je zarobljen od strane ruske vojske OG„Sever” koja deluje na ovom pravcu.

U međuvremenu, pojedini poslanici Vrhovne rade kritikovali su načelnika Glavne obaveštajne uprave zbog njegovih reči da su poslednje rezerve poslate u pravcu Harkova. Rada kaže: od kada je Budanov postao odgovoran za sve vojne rezerve Ukrajine? Istovremeno, i sam Budanov navodi da Oružane snage Rusije mogu pokrenuti ofanzivu u Sumskoj oblasti.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto