RAT U UKRAJINI: Rusi raspalili iz "iskandera" i uništili "patriot"

Novosti online

10. 05. 2024. u 06:53 >> 18:09

RAT u Ukrajini – 806. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси распалили из искандера и уништили патриот

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Rusi raspalili iz "iskandera" i uništili "patriot 

Ruska vojska saopštila je da je direktnim pogotkom iz sistema „iskander“ uništila američki PVO sistem „patriot“ u Zaporoškoj oblasti.

Kako se navodi, uništena je i prateća radiolokaciona stanica „AN/MPQ-65“.

 

Komandant Kopnene vojske Ukrajine: Kritična faza rata nastupiće u naredna dva meseca

Komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine general-potpukovnik Oleksandr Pavljuk izjavio je danas da će kritična faza rata nastupiti u naredna dva meseca.

"Rusija zna da ako dobijemo dovoljno oružja u roku od mesec ili dva, situacija bi mogla da se okrene protiv njih", rekao je Pavljuk u intervjuu za Ekonomist.

Pošto je američka pomoć tek počela da stiže do linija fronta, ruske trupe ubacuju svu borbenu opremu koju imaju da testiraju iscrpljene i nedovoljno snabdevene ukrajinske trupe, navodi list.

Zelenski: Ukrajinske snage zaustavile rusku ofanzivu u Harkovu

Ukrajinske snage zaustavile su ofanzivu ruskih trupa u pravcu Harkova, saopštio je predsednik Volodimir Zelenski na konferenciji za novinare sa predsednicom Slovačke Zuzanom Čaputovom.

"Rusija je pokrenula talas kontraofanzivnih dejstava u ovom pravcu. Ukrajina ih je tamo dočekala sa našim trupama, brigadama i artiljerijom. Oni su pojačali svoje snage u ovom pravcu, to je činjenica. Ali naša vojna komanda je znala za to i dočekala neprijatelja artiljerijskom vatrom", rekao je on, prenosi Ukrinform.

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Ruska vojska je izvela udare na položaje ukrajinske PVO, arsenale oružja, rafinerije, fabrike za proizvodnju čamaca i dronova, položaje jedinica;

- Za nedelju dana ruske snage su izvele 27 grupnih udara oružjem velikog dometa;
- Jedinice „Zapad“ oslobodile su mesta Kotljarovka i Kislovka, odbijeno je 14 ukrajinskih kontranapada;
- U poslednja 24 sata protivnik je u borbama sa pripadnicima grupe „Zapad“ izgubili do 1.015 vojnika, tri tenka, od toga dva „leoparda“;
- Grupa „Jug“ je nastavila proboj u dubinu protivničke odbrane, a ukrajinske snage su izgubile više od 1.985 vojnika;
- Jedinice grupe „Istok“ poboljšali su svoj taktički položaj a protivnik je izgubio 860 vojnika;
- Jedinice grupe „Centar“ oslobodile su naselje Novokalinovo u DNR, a za nedelju dana ukrajinska vojska izgubila je 2.360 vojnika, četiri tenka, od toga jedan „leopard“;
- Grupa „Centar“ je za nedelju dana uništila dva tenka „abrams“, dva vozila „bredli“ i jedno tipa „marder“, kao i višecevni bacač raketa „vampir“;
- Jedinica „Dnjepar“ je za nedelju dana porazila tri ukrajinske brigade, a protivnik je izgubio do 240 vojnika;
- Tokom protekle nedelje na liniji razdvajanja predalo se 13 ukrajinskih vojnika;
- Ruska vojska uništila je skladište raketne municije zapadne proizvodnje u Odesi;

PVO je u proteklih nedelju dana oborila ukrajinski avion Su-27 i tri rakete "atakams".

Kijev: Rusi granatirali Sumsku oblast

Rusija je artiljerijom napala Sumsku oblast prilikom čega je poginula jedna osoba dok je druga ranjena, saopštavaju ukrajinske vlasti

Saopšteno je da je pokrenuta pretkrivična istraga o kršenju zakona i običaja ratovanja, u kombinaciji sa ubistvom sa predumišljajem, pod proceduralnim rukovodstvom Okružnog tužilaštva.

Tužioci i drugi pripadnici policije dokumentuju posledice granatiranja.

(Ukrajinska pravda)

 

Ruske snage prešle su jutros granicu sa Ukrajinom i ušle u Harkovsku oblast!

Rusija je prethodno satima granatirala položaje Oružanih snaga Ukrajine iz vešecevnih lansera raketa BM-21 Grad nakon čega je navodno krenula i kopnena ofanziva u više pravaca. Pojedini vojni blogeri nezvanično navode da su ruske snage došle i do prvih sela na ukrajinskoj strani granice i da je glavna meta napada Vovčansk koji se nalazi na nekih 70 kilometara od Harkova.

Ukrajina za sada negira da je došlo do proboja.

- Tokom noći su izvršili snažnu artiljerijsku pripremu nakon čega su DRG pokušale da ispitaju graničnu liniju - navodi Stanislav Bunjatov iz ukrajinske 24. odvojene brigade "Ajdar" i dodaje da su napadi odbijeni.

Bunjatov navodi da je situacija napeta i da se glavi napad tek očekuje.

- Očekuje se da će ruske glavne rezerve biti dovedene u bliskoj budućnosti - navodi Bunjatov.

Komandant specijalne brigade "Kraken" Konstantin Nemičev prethodno je rekao za Ekonomist da veruje da će ruska vojska sredinom maja ponovo pokušati da napadne Harkov!

Nemičev je naglasio da je Harkov sada mnogo zaštićeniji nego u februaru 2022. godine kad je Rusija krenula u ofanzivu punog obima i da Rusi neće moći da priđu gradu.

- Mogu da napreduju nekoliko kilometara u unutrašnjost, ali mislim da neće moći da pređu čak 10 km - navodi komandant specijalnih snaga GUR Nemičev za Ekonomist i dodaje da Harkov ima tri linije utvrđenja i punu brigadu da zaustavi Ruse.

Ekonomist navodi da je nadomak granice koncentrisano oko 50.000 ruskih vojnika i da postoje dva scenarija za napad. Jedan scenario za napad mogao bi da bude izolacija grada presecanjem glavnog puta koji vodi ka Kijevu dok bi druga opcija mogla da Rusi priđu na 10 kilometara od Harkova i da stave istočnu periferiju grada u domet artiljerijske vatre kako bi se stvorila tampon zona za zaštitu Belgorodske oblasti.

(Kurir)

 

Kijev: 20.000 osuđenika moglo bi da bude regrutovano

Ukrajinski ministar pravde Denis Maliuska veruje da bi 10.000 do 20.000 osuđenika moglo biti regrutovano iz zatvorskog sistema, ne samo zato što su pritvorski objekti u Ukrajini pretrpan.

Maliuska je takođe prokomentarisao mogućnost uključivanja osuđenih za ubistvo u regrutaciju.

"Ali, na primer, ako uzmemo kategoriju [osuđenih] za ubistvo dvoje ili više ljudi: zašto čovek ide u rat ako ne da ubije?", rekao je ukrajinski ministar pravde.

Objašnjava da ako se govori o ubicama, a posebno doživotno osuđenim, da su to obično ljudi koji su zločin počinili vrlo mladi, sa 18-19 godina.

"Njihov mozak još nije formiran, njihova psiha je nestabilna. I posle decenija u zatvoru, psihološki portret čoveka tada nema veze sa osobom koja je nekoga ubila sa 18-19 godina. Svaki psiholog bi to potvrdio", rezonuje Maliuska.

(Ukrainska pravda)

 

Lokalne vlasti: Dron pogodio rafineriju nafte u ruskoj oblasti Kaluga, požar brzo ugašen

Ukrajisnki dron pogodio je rafineriju nafte u ruskoj oblasti Kaluga, javila je u agencija RIA Novosti, pozivajući se na izvore hitnih službi.

Vladislav Šapša, gubernator Kaluške oblasti koja se graniči sa širem Moskovskim regionom, rekao je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram da je požar odmah ugašen.

RIA je saopštila da su tri kontejnera sa dizel gorivom i jedan sa mazutom izgorela u požaru u rafineriji Pervii zavod u Kalugi.

Šapša je rekao da u napadu nije bilo žrtava.

Napadi dronova na energetske objekte na teritoriji Rusije učestali su poslednjih nekoliko meseci. Ukrajina je rekla da iako njeni napadi nisu usmereni na civile, uništavanje ruske vojne, transportne i energetske infrastrukture podriva ukupne ratne napore Moskve.

(Reuters)

 

UKR: RUS izvela kombinovani napad dronovima i raketama, dvoje povređenih u Harkovu

 

Ruske snage izvele su noćas kombinovani napad na Ukrajinu upotrebljavajući bespilotne letelice tipa šahed-131/136 i protivvazdušne vođene rakete S-300/S-400, izjavio je komandant Vazdušnih snaga Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk.

On je naveo da su ruske snage sa Krima lansirale 10 dronova i ispalile dve rakete iz Belgorodske oblasti, prenosi Unian. 

Prema rečima Oleščuka, uništeno je 10 dronova iznad Hersonske, Nikolajevske i Odeske oblasti.

Načelnik Harkovske oblasti Oleh Sinehubov izjavio je da su u noćašnjem ruskom udaru na Harkov povređene dve osobe i da je oštećeno 12 privatnih stambenih objekata.

 

 

Sobjanin: Oboren dron južno od Moskve

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da su ruske protivvazdušne jedinice presrele bespilotnu letelicu južno od Moskve i nije bilo povređenih niti štete.

Sobjanin je na Telegramu naveo da je dron, koji je krenuo ka Moskvi, oboren u okrugu Podolsk južno od prestonice.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u Telegramu da je ukupno pet ukrajinskih dronova takođe uništeno tokom noći iznad Moskve i regiona Brjanska i Belgoroda koji se graniče sa Ukrajinom.

Gubernator Brjanske oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, rekao je da u napadu nije bilo štete ili povređenih.

Ukrajina je ove godine pojačala napade dronovima na postrojenja za preradu nafte u različitim regionima Rusije, poremetila 15 odsto ruskih kapaciteta za preradu nafte, prema proceni zvaničnika NATO-a početkom aprila.

Jedan takav napad u četvrtak pogodio je veliku rafineriju u regionu Baškortostana udaljenu oko 1.500 kilometara od Ukrajine, rekao je izvor iz Kijevske obaveštajne službe, što je takav napad najdužeg dometa od početka rata u februaru 2022.

Napadi dronovima na Moskvu su ređa pojava.

Moskva i Kijev poriču da su u svojim napadima ciljali civile, ali svako kaže da su vojna, transportna i energetska infrastruktura druge legitimne mete da oslabe protivnika u njihovim ratnim naporima.

(Rojters)

 

Ministarstvo odbrane Rusije: Uništeno pet bespilotnih letelica iznad Brjanske, Moskovske i Belgorodske oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su tokom noći pet ukrajinskih bespilotnih letelica (UAV) iznad Brjanske, Moskovske i Belgorodske oblasti.

Ovo je saopšteno ruskom Ministarstvu odbrane.

- Poslednji pokušaji kijevskog režima da izvede seriju terorističkih napada korišćenjem bespilotnih letelica protiv ciljeva na teritoriji Ruske Federacije su osujećeni - napominje Ministarstvo.

Oni su pojasnili da su tri drona uništena nad teritorijom Brjanske oblasti, a po jedan nad Moskovskom i Belgorodskom, prenela je agencija TASS.

 

Eksplozije u oblasti Harkov

 Eksplozije su se dogodile u oblasti Harkova usred vazdušnog napada, javio je ukrajinski TV kanal  "Pablik“.

Ranije je TV kanal izvestio o eksploziji u regionu Nikolajeva.

- U Harkovu se čula eksplozija, javili su naši dopisnici - piše TV kanal na svom Telegram kanalu. Nekoliko minuta kasnije, TV kanal je izvestio o još jednoj eksploziji.

Prema onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, uzbuna je proglašena u Harkovskoj oblasti u 2.37 po moskovskom vremenu.

Uzbuna za vazdušni napad je takođe proglašena u Odeskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SI ĐINPING U BUDIMPEŠTI -  Nova era za odnose Kine i Mađarske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)