KADA POLETI RUSKI SU-57 STREPE I ZAPAD I KIJEV: Arsenal zaliha ruskog Su-57 i krstareće rakete H-69 uliva strah u kosti (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 04. 2024. u 17:11

U POČETKU, strepnja među Ukrajincima zbog lansiranja ruskog Su-57, napunjenog raketama H-69, bila je uglavnom ograničena na pspecijalizovane posmatrače. Međutim, ova anksioznost je sada dobila formalniji oblik.

КАДА ПОЛЕТИ РУСКИ СУ-57 СТРЕПЕ И ЗАПАД И КИЈЕВ: Арсенал залиха руског Су-57 и крстареће ракете Х-69 улива страх у кости (ВИДЕО)

Foto printskrin youtube military update

Na primer, vojna novinska agencija ArmiyaInform nedavno je prenela izjavu portparola vazduhoplovstva majora Ilje Jevlaša o protokolu za proglašavanje upozorenja o vazdušnom napadu zbog lansiranja aviona tipa Su-57. Jevlaš je ukazao da se upozorenje prenosi na regione za koje se predviđa da će biti u dometu gađanja. Ove informacije se prikupljaju iz različitih izvora, posebno od savezničkih zemalja.

U ovom kontekstu, može izgledati kao da je rusko vazduhoplovstvo tek nedavno angažovalo avione Su-57 u sukobu sa Ukrajinom. Međutim, to nije stvarni scenario.


SU-57 JE UKLjUČEN OD 2022. GODINE

Počnimo sa izveštajima ukrajinskih izvora. Već u aprilu 2022. pojavili su se izveštaji o tome da je Rusija koristila avione Su-57 za napade na Ukrajinu. Mete? Kirovogradska oblast i lučka infrastruktura u Odeskoj oblasti. U tom trenutku, ovi avioni su ispalili rakete H-59 bez ulaska u ukrajinski vazdušni prostor.

Prema rezimeu britanskog ministarstva odbrane objavljenom u januaru 2023, Rusija je počela da koristi Su-57 u tekućem ratu protiv Ukrajine u junu 2022. Raspoređeni za udaranje po kopnenim ciljevima i lansiranje raketa 'vazduh-vazduh', ovi avioni su značajno unapredili borbene sposobnosti Rusije.

Međutim, važno je napomenuti da u izveštaju nije precizirana učestalost upotrebe ovih letelica. Ono što je potvrđeno jeste da je najmanje pet aviona Su-57 stacionirano u 929. opitnom centru Ministarstva odbrane Rusije u Ahtubinsku.


JEDAN SU-57 NOSI ČETIRI RAKETE H-69

Debata i dalje traje oko tačnog broja aviona Su-57 koji su trenutno u aktivnoj službi u okviru ruskog vazduhoplovstva. Dostavljene informacije obično su nedosledne i konfliktne, uglavnom zahvaljujući neprozirnosti ruskih obelodanjivanja. Kao primer ovih kontradiktornosti, Ukrajina navodi da postoji samo 10 operativnih aviona.

Nasuprot tome, postoje zapadni izvori koji se razlikuju, postavljajući cifru bližu 22 operativne jedinice. Ipak, postoje i kredibilni entiteti, kao što je IISS, koji izgleda staju na stranu Ukrajinaca, slažući se sa njihovom procenom od deset jedinica. Ova neizvesnost proizilazi iz iskošenih najava Rusije u vezi sa svakom novom isporukom aviona, gde se specifični brojevi obično prešućuju.

Foto printskrin rg.ru

Udubljivanjem u tehničke mogućnosti, čini se da postoji konsenzus o jednom aspektu; Su-57 može pretežno da nosi do četiri rakete H-69. Ovo se zasniva na shvatanju da će ove rakete biti smeštene u integralnom odeljku aviona.

ZAŠTO POSTOJI ZABRINUTOST?

U poslednje vreme primetno je sve veće interesovanje Ukrajine za ruski Su-57. Ovaj porast radoznalosti ne potiče od sve većeg broja ovih aviona u ruskom arsenalu ili broja projektila H-69 za koje Rusi tvrde da mogu biti smešteni u ovom navodno lanseru pete generacije.

Nagli porast interesovanja pripisuje se razornom uništenju TE Tripoljska u blizini Kijeva. Prema ukrajinskim izvorima, raketa H-69 odigrala je ključnu ulogu u ovom napadu. Štaviše, ovi isti izvori procenjuju da je raketa lansirana sa impresivne udaljenosti od 400 km – što je zabrinjavajuće otkriće za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, koja je ranije pretpostavljala maksimalni domet od 300 km za ovo oružje.

Dodatni domet od 100 km implicira da Su-57 ne bi morao da narušava ukrajinsku teritoriju ili da se približava aktivnim linijama sukoba. Nakon lansiranja, letelica je naizgled izvršila strateški „zaokret“, vraćajući kurs ka bezbednosti vazdušnog prostora Ruske Federacije.

 

PROBLEMI UKRAJINSKE PROTIVVAZDUŠNE ODBRANE

Hajde da uzmemo u obzir Ukrajinu, koja je doživela značajno degradiranje svoje protivvazdušne odbrane, prvenstveno zbog nestašice snabdevanja i nedostatka vojne pomoći, pretežno iz SAD. Raspoređivanje odbrambenih sistema na frontu kao što su Patriot, IRIS-T ili SAMP/T pretvorio se u značajan izazov za Ukrajinu. To je zbog jednostavne činjenice da ove sisteme može lako identifikovati i ukloniti ruska vojska.

U takvoj nevolji, ruski Su-57 nalazi priliku da deluje sa povećanom bezbednošću duž periferije linije sukoba. Neki izveštaji čak sugerišu da je upravo ovaj scenario možda igrao ulogu u nedavnom padu TE Tripilska. Zanimljivo, elementarna fizika sugeriše da se domet projektila može značajno proširiti kada se lansira sa brzo pokretne vazdušne platforme.

Ako je verovati ruskoj statistici, Su-57 može da se pohvali maksimalnom brzinom od 2,0 maha i superkrstarskom brzinom od 1,3 maha. S obzirom na ove brzine, čini se verovatnim, posebno ako se dostigne granica od 2,0 maha, da bi se domet raketa H-69 potencijalno mogao proširiti na neverovatnih 400 km. Sa ovim informacijama pri ruci, nije iznenađujuće da bi ukrajinski stručnjaci mogli gajiti ozbiljnu zabrinutost u vezi sa operativnim uticajem Su-57, s obzirom na njegov kapacitet da nosi do četiri projektila H-69.

bulgarianmilitary.com

BONUS VIDEO - RUSKI LOVAC: Pogledajte snimak borbenog zadatka lovca Su-34

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČASOV JAR PADA ZA DVE NEDELJE? Ukrajinske snage vode očajničku borbu za ključni grad