IRAN SPREMA ODMAZDU PREMA IZRAELU : Pentagon tvrdi da će Teheran napasti rojem bespilotnih letelica i krstarećim raketama

B.S.

06. 04. 2024. u 11:23

PENTAGON tvrdi da Iran priprema veliku odmazdu raketama i dronovima zbog izraelskog napada na iranski konzulat u Siriji, u kome je stradalo sedam visokih oficira iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC), među kojima dvojica generala.

ИРАН СПРЕМА ОДМАЗДУ ПРЕМА ИЗРАЕЛУ : Пентагон тврди да ће Техеран напасти ројем беспилотних летелица и крстарећим ракетама

Foto Tanjug/AP

Obaveštajne službe SAD su, prema tvrdnjama Pentagona, došle do informacija da Iran planira napad rojem bespilotnih letelica šahed i krstarećim raketama, ali nisu otkrili kada će se i gde on odigrati.

Američki vojni stručnjaci pretpostavljaju da bi meta mogla da bude neko izraelsko diplomatsko predstavništvo, a pretpostavlja se da bi napad mogao da bude izveden  do kraja ramazanskog posta sledeće nedelje. Spekuliše se i kada je reč o mogućoj lokaciji sa koje bi iranske bespilotne letelice i projektili bili lansirani: iz Iraka, iz Sirije, ili sa iranske teritorije.

Tokom  javne sahrane za sedam pripadnika IRGC ubijenih u izraelskom napadu na iransko diplomatsko predstavništvo u Damasku, komandant IRGC, general Hosein Salami, upozorio da Izrael "ne može izbeći posledice", ali nije dao nikakve naznake gde, kada i kako će Iran mogao da uzvrati.

Izraelci su na ove pretnje odgovorili da će oni u slučaju naprada uzvratiti, što se tumači kao još jedan korak bliže regionalnom ratu.

Foto Tanjug/AP

Razoren iranski konzulat u Damasku

 

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi rekao je da je američki predsednik Bajden u vezi sa iranskim pretnjama razgovarao telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i poručio mu da može da računa na podršku SAD u odbrani od Irana.

Teheran nije prešao ćutke preko Bajdenove pretnje i savetnik iranskog predsednika Mohamed Džamšidi objavio je na svom Iks nalogu da je poruka Irana američkim liderima "da se ne uvlače u Netanijahuovu zamku za SAD" i dodao da su SAD "zatražile od Irana da ne gađa američke objekte".

- Klonite se da ne biste bili povređeni - poručio je Džamšidi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti