"NIKOM NE PADA NA PAMET DA SE PREDA": Ukrajinci i saveznici kritikovali izjavu pape Franje o beloj zastavi

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

10. 03. 2024. u 19:30

UKRAJINSKI i zvaničnici saveznika te zemlje kritikovali su danas papu Franju zbog toga što je rekao da Kijev treba da ima "hrabrost" da pregovara o okončanju rata sa Rusijom, što su mnogi protumačili kao poziv Ukrajini da se preda.

НИКОМ НЕ ПАДА НА ПАМЕТ ДА СЕ ПРЕДА: Украјинци и савезници критиковали изјаву папе Фрање о белој застави

Foto AP

Ministri spoljnih poslova Ukrajine i Poljske, Dmitro Kuleba i Radek Sikorski, koristili su analogije sa Drugim svetskim ratom kako bi osudili papine izjave, preneo je AP.  

U intervjuu snimljenom prošlog meseca za švajcarsku televiziju RSI, koji je delimično objavljen u subotu, papa Franja je upotrebio frazu "hrabrost bele zastave" tvrdeći da Ukrajina, suočena sa mogućim porazom, treba da bude otvorena za mirovne pregovore uz posredovanje međunarodnih sila.           

- Naša zastava je plavo-žuta. Živimo, umiremo i pobeđujemo pod njom. Nećemo podizati druge zastave - objavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba danas na platformi X.

Poljski ministar spoljnih poslova Radek Sikorski napisao je na platformi X da bi radi ravnoteže, trebalo ohrabriti ruskog predsednika Vladimira Putina da skupi hrabrost da povuče svoju vojsku iz Ukrajine, pa bi mir nastupio odmah bez potrebe za pregovorima.

Kako navodi AP, čini se da su obojica diplomata povukla paralele između onih koji pozivaju na pregovore dok "uskraćuju (Ukrajini) sredstva za odbranu" i pokušaja evropskih lidera da smire Adolfa Hitlera neposredno pre Drugog svetskog rata.

Kuleba je u svom postu pozvao papu da "ne ponavlja istorijske greške", navodeći da Vatikan nije učinio dovoljno da se odupre nacistima tokom tog sukoba.

On je, takođe, pozvao papu Franju u Ukrajinu, rekavši da će njegova poseta pokazati podršku za "više od milion Ukrajinaca (rimokatolika, više od pet miliona grkokatolika, svih hrišćana i svih Ukrajinaca)".     

Poglavar ukrajinske Grkokatoličke crkve, arhiepiskop Svjatoslav Ševčuk, izjavio je danas da Ukrajinci ne razmišljaju o predaji.   

- Ukrajina je iscrpljena, ali stoji i izdržaće. Verujte mi, nikome ne pada na pamet da se preda. Čak i tamo gde se danas vode borbe: slušajte naše ljude u Hersonu, Zaporožju, Odesi, Harkovu, Sumi -rekao je Ševčuk na sastanku sa Ukrajincima u Njujorku.

Portparol Vatikana Mateo Bruni u subotu je pojasnio da papa podržava "prestanak neprijateljstava (i) primirje postignuto uz hrabrost za pregovore", a ne potpunu ukrajinsku predaju.   

Bruni je rekao da je novinar koji je intervjuisao papu Franju upotrebio termin "bela zastava" u pitanju koje je izazvalo kontroverzne komentare.                   

- Mislim da je najjači onaj koji gleda na situaciju, razmišlja o ljudima i ima hrabrost bele zastave, i pregovara - rekao je Franja, upitan da odmeri debatu između onih koji kažu da je Ukrajina treba da pristane na mirovne pregovore i onih koji tvrde da bi bilo kakvi pregovori legitimisali "agresiju" Moskve.

 

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS - Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)