GDE JE NESTAO KRST? Skandal u Francuskoj zbog tek objavljenog plakata za Olimpijske igre (FOTO)

Tek što je predstavljen u Muzeju Orsej, zvanični plakat za Olimpijske igre francuskog autora Iga Gatonija naišao je na kritike učesnika društvenih mreža i nekih političara.

ГДЕ ЈЕ НЕСТАО КРСТ? Скандал у Француској због тек објављеног плаката за Олимпијске игре (ФОТО)

foto: Tviter

Jedna od ozbiljnih zamerki je ta što se na crtežu čuvenog vojno-memorijalnog kompleksa Invalidi, gde je sahranjen i Napoleon, ne nalazi krst koji, inače, stoji na kupoli građevine.

- Da li se to Francuska stidi svog hrišćanskog nasleđa? – postavio je pitanje zamenik francuskih republikanaca Žil Ober.

Ističe da se, kada se predstavlja neki spomenik, to čini u celini. Začuđujuće je, kaže, i to što na plakatu nigde nema francuske zastave. Neki od učesnika društvenih mreža takođe pišu da im ceo crtež liči na "cirkus i vašar" i da Pariz nije takav. Drugi navode da umetnička sloboda ne može da se kritikuje i ističu da je plakat pun poezije i humora.

Polemiku je pokušala da zaustavi i portparolka vlade Priska Teveno koja je naglasila da nije reč o fotografiji već o crtežu, naglašavajući da ni Ajfelova kula u originalu nije ružičasta i da se more ne vidi iz Pariza. Reagovao je i umetnik.

- Kroz crtež zvaničnih plakata nisam tražio da reprodukujem predmete i zgrade shodno originalu. Predstavio sam ih onako kako sam ih osećao u duhu i bez krajnjih primisli. Nisam insistirao na tome da budu verni originalu već da na prvi pogled možemo da prepoznamo o čemu se radi, a sve to je stavljeno u nadrelani i zabavni kontekst – istakao je Gatoni.

Na ovom korolisanom diptihu imaginarnog Pariza Ajfelova kula, Stadion Francuske,  Invalidi, Sena, borilišta u Marselju i na Tahitiju, maskote Igara i francuska zaštitnica Marijana koegzistiraju u zajedničkom urbanom olimpijskom suživotu prepunom sitnih detalja.

– Zatvorio sam se četiri meseca u atelje, danju i noću. Ovaj plakat treba da bude aktuelan i za sto godina – kazao je Gatoni kada je prestavljao plakat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!