SVET NA IVICI KATASTROFE: Dometi jubilarne 60. Minhenske konferencije o bezbednosti

Još više naoružavanja u Evropi, u kontekstu rata u Ukrajini, jedna je od glavnih smernica kojom će se povoditi zapadni saveznici tokom Minhenske konferencije o bezbednosti koja se održava od petka do nedelje.

СВЕТ НА ИВИЦИ КАТАСТРОФЕ: Домети јубиларне 60. Минхенске конференције о безбедности

Foto: Tanjug

U najavama ovog skupa, preovladava atmosfera da je dalje naoružavanje jedini način suprotstavljanja Rusiji. Očekuje se da generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatraži od zemalja članica da inteziviraju proizvodnju oružja i da ga dodatno dostave Ukrajini. Među ovim željama su i dronovi i borbeni avioni F16.

Istaknuto je da se 60. jubilarna konferencija u Minhenu otvara u situaciji kada je Nemačka pokrenula istorijsku modernizaciju svoje vojske, i kada smatra da je Ukrajina nedovoljno naoružana, naročito od strane Francuske. Izvori bliski samitu naglašavaju da se nemački ministar odbrane i vrlo uticajni političar Boris Pistorijus sprema da ponovo ukaže na to da NATO zemlje treba da se spreme za rat. U Nemačkoj otvoreno strahuju od mogućeg direktnog sukoba s Rusijom u istočnom krilu Alijanse.

Kao veliki bezbednosni izazov vidi se i rat u Gazi. Strahuje se i od povećanih napetosti u Indopacifičkoj zoni. Iz ugla organizatora, strah je prisutan i zbog toga što je Kina "sve sigurnija u sebe". Ruski uticaj u svetu se takođe posmatra kao pretnja, a s tim u vezi i serija nedavnih državnih udara u regionu Sahela, gde je francuski uticaj zamenjen ruskim.

Ističe se da će svet ove godine biti suočen s rastom geopolitičkih tenzija i ekonomskom nebezbednošću. Zabrinjavaju i nove forme konflikata koje prete svetu. Smatra se da je mondijalizam dosegao vrhunac i da kreće silaznom putanjom. Kao jedna od velikih pretnji po bezbednost vide se i velike migracije stanovništva koje izazivaju ekonomska situacija, ali i ratovi i klimatske promene.

Na Minhenskoj konferenciji, koja se održava uz ogromne bezbednosne mere, učestvuje oko petsto najviših zvanica iz celog sveta, među kojima pedesetak šefova država ili vlada, stotinak ministara i mnoštvo vojnih i bezbednosnih stručnjaka. Delegaciju SAD predvode potpredsednica Kamala Haris i državni sekretar Entoni Blinken.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!