EVROPA ZAJEDNO PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA: Kako stati na put krijumčarenju droge

I.S.

25. 01. 2024. u 11:37

EVRPOPA je intenzivirala borbu protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja droge, tako što je, zajedno sa lučkim vlastima država članica EU, pokrenula novi javno-privatni savez za jačanje stručnosti, bolje informisanje i dodelu finansijske pomoći.

ЕВРОПА ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА: Како стати на пут кријумчарењу дроге

Foto: Goran Čvorović

Savez je sklopljen u trenutku kada su zaplene kokaina u EU dostigle rekord, sa više od 300 metričkih tona zaplenjene droge na godišnjem nivou, navodi se uzvaničnom saopštenju EU, podsećaju mediji.

- Evropa ima ogroman problem organizovanog kriminala i mi znamo da je droga osnovni izvor prihoda - kaže Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson. - Lane je, u belgijskoj luci Antverpen policija zaplenila rekordnih 116 tona kokaina.

Belgijska ministarka unutrašnjih poslova Aneli Verlinden ističe da je Stari kontinent, sa sopstvenom i snažnom mrežom za borbu protiv krijumčarenja narkotika, jedini uspešan pristup i jedina strategija koja je do sada pokazala rezultate. U EU, skoro 70 odsto svih zaplena droge izvrše organi lučke carine, kaže načelnica Evropola Katrin De Bol i potvrdila da je ilegalna trgovina drogom i dalje najveće kriminalno tržište u Evropi.

Evropski zvaničnici su saopštili da su lučke kompanije žrtve ovog problema, kao i njihovi radnici kojima prilaze kriminalci, vrbuju ih i prete im. Partnerstvo, koje takođe uključuje saradnju sa Evropolom i Evrodžastom, izdvojiće 200 miliona evra za pomoć carini EU i podršku lučkim vlastima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)