MINISTAR SEŽURNE: Ukrajina ostaje prioritet Francuske koliko god bude potrebno

Tanjug

13. 01. 2024. u 23:55

UKRAJINA jeste i ostaće prioritet Francuske, poručio je danas novi francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

МИНИСТАР СЕЖУРНЕ: Украјина остаје приоритет Француске колико год буде потребно

Foto Tanjug/AP

Sežurne je napomenuo da je Ukrajina bila njegova prva destinacija u inostranstvu od njegovog imenovanja u rekonstrukciji francuske vlade ove sedmice.

-Ukrajina jeste i ostaće prioritet Francuske. U Ukrajini se odigrava odbrana osnovnih principa međunarodnog prava, rekao je Sežurne na konferenciji za novinare, prenosi AP.

On je ponovio obećanja svoje vlade o podršci Ukrajini "koliko god bude potrebno", ali nije najavio nove isporuke oružja.

-Rusija se nada da će se Ukrajina i njene pristalice umoriti pre nje. Nećemo oslabiti. To je poruka koju ovde nosim Ukrajincima. Naša odlučnost je netaknuta, rekao je Sežurne.

On je rekao da je francuski odbrambeni fond koji bi Ukrajini omogućio kupovinu naoružanja takođe dobio nova sredstva poslednjih nedelja, ali nije precizirao iznos.

Sežurne je rekao da će Francuska iskoristiti "sav svoj uticaj" na predstojećem samitu EU početkom februara kako bi Mađarska deblokirala paket pomoći Ukrajini.

Kuleba je zahvalio Sežurneu što ga "još jedan masovni ruski udar" nije odvratio od posete.

On je takođe istakao da su mnoge komponente zapadne proizvodnje pronađene u ruskim projektilima korišćenim za napad na Ukrajinu.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)