KLJUČA NEMAČKA: Poljoprivrednici blokirali sve - čak 200 supermarketa neće moći da primi robu

Novosti online

08. 01. 2024. u 16:09

U UTORAK 200 supermarketa u Brandenburgu neće moći da primi nikakvu robu, piše Bild.

КЉУЧА НЕМАЧКА: Пољопривредници блокирали све - чак 200 супермаркета неће моћи да прими робу

Foto: Tanjug/Monika Skolimowska/dpa via AP

Samo u Brandenburgu, više od 100 ulaza na autoput blokirano je protestima poljoprivrednika u ponedeljak, saopštila je policija. Prema procenama policije, većina blokada će trajati do popodneva ili uveče. Do sada je angažovano oko 850 policajaca.

Prema procenama policije, skoro 19.000 traktora širom zemlje učestvovalo je u protestima poljoprivrednika na bavarskim putevima. Policija je ocenila da je situacija uglavnom mirna.

Mega učešće na protestima farmera u Baden-Virtembergu. Ministarstvo unutrašnjih poslova procenjuje da je u pitanju oko 25.000 vozila na protestima poljoprivrednika u Baden-Virtembergu, što dovodi do prekida saobraćaja na brojnim putevima širom zemlje, od kojih su neki značajni.

Nemačka vlada je saopštila da neće biti promena u vezi sa postepenim ukidanjem poljoprivrednih subvencija.

Izbilo je više incidenata, a jedna osoba je teško povređena.

Zašto se protestuje?

Paori su otpočeli blokade zbog najavljenih rezova u nemačkom budžetu za poljoprivrednike. Tom odlukom vlade, koja je donesena nakon što je Ustavni sud zabranio Saveznoj vladi da se zadužuje, nastala je "rupa" od 17 milijardi evra za brojne subvencije.

- Situacija je dovoljno bila teška, a porezi na poljoprivredni dizel i vozila bili su poslednja kap koja je prelila čašu. Poslednjih godina samo smo postali robovi birokratije - poručio je poljoprivrednik Robert Ilihman.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)