OBUSTAVLJA SE NASTAVA U POJEDINIM REGIJAMA NEMAČKE? Masovni protesti poljoprivrednika izazvali opšti kolaps sistema u državi

Novosti online

08. 01. 2024. u 11:57

ZBOG masovnih protesta poljoprivrednika u Nemačkoj, osim što je redovni saobraćaj obustavljen, u pojedinim školama će biti otkazana i nastava, pišu nemački mediji.

ОБУСТАВЉА СЕ НАСТАВА У ПОЈЕДИНИМ РЕГИЈАМА НЕМАЧКЕ? Масовни протести пољопривредника изазвали општи колапс система у држави

Foto: EPA

Naime, zbog poremećaja u saobraćaju izazvanih protestima poljoprivrednika, u Saksoniji je doneta odluka o povremenoj obustavi škole, javio je Bild.

Situacija je posebno kritična u Erzgebirgskreisu. Tu je lokalni javni prevoz obustavljen u ponedeljak, ali su takođe i školski autobusi otkazani.

Kako pišu mediji, škole bi ovde mogle ostati zatvorene dok traje jedan od najmasovnijih protesta u posleratnoj istoriji Nemačke, ali bi hitna pomoć za decu, posebno onu u osnovnim školama, bila dostupna, bez obzira na haotično stanje.

Zašto se protestuje?

Paori su otpočeli blokade zbog najavljenih rezova u nemačkom budžetu za poljoprivrednike. Tom odlukom vlade, koja je donesena nakon što je Ustavni sud zabranio Saveznoj vladi da se zadužuje, nastala je "rupa" od 17 milijardi evra za brojne subvencije.

- Situacija je dovoljno bila teška, a porezi na poljoprivredni dizel i vozila bili su poslednja kap koja je prelila čašu. Poslednjih godina samo smo postali robovi birokratije - poručio je poljoprivrednik i vođa sastanka Robert Ilihman.

Zabrinute i bezbednosne službe

Zbog moguće eskalacije ovih protesta poljoprivrednika i njihove radikalizacije zabrinute su i bezbednosne službe.

- Ovo je opasno, trenutno smo zabrinuti da će protesti zaživeti sami po sebi. Biće veoma masovni danas, verovatno najveći protest u posleratnoj istoriji - istakao je službenik državne bezbednosti za "Bild".

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)