RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe za tvrđavu Avdejevka; Rusi napreduju kod Kupjanska i Bahmuta; Stigla nova partija Su-57 (VIDEO/FOT

Марија Стевановић
Marija Stevanović

27. 12. 2023. u 07:32 >> 01:35

RAT u Ukrajini – 672. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе за тврђаву Авдејевка; Руси напредују код Купјанска и Бахмута; Стигла нова партија Су-57  (ВИДЕО/ФОТ

Foto printskrin youtube military update/Tanjug/AP

 

Situacija na liniji fronta i borbena dejstva: Žestoke borbe za tvrđavu Avdejevka; Rusi napreduju kod Kupjanska i Bahmuta (VIDEO/MAPA)

Oružane snage Rusije izvele su večeras još jedan masovni napad UAV na VSUske ciljeve na teritoriji tzv. Ukrajina. Eksplozije su zabeležene u Nikolajevu, Odesi i Starokonstantinovu u Hmeljničkoj oblasti. Osim toga, u Pavlogradu u Dnjepropetrovskoj oblasti ponovo su se dogodile eksplozije.


A u Odesi je, sudeći po video snimcima lokalnog stanovništva, ukrajinska protivvazdušna odbrana još jednom pokazala kako se bori protiv civilne infrastrukture i stambenih zgrada: kuće su oštećene, nekoliko ljudi je poginulo.

U pravcu Starobeljskog, ruske trupe nastavljaju borbu duž skoro cele linije dodira. U blizini Kupjanska, jedinice Oružanih snaga Rusije koncentrisale su napore na razbijanju odbrane VSU u rejonu Sinkovke, kao i na nanošenju vatre na VSU ciljeve i artiljerijske položaje. U međuvremenu, u Limanskom sektoru i dalje se vode pozicione borbe u oblastima Serebrjanskog šumarstva i Torske platforme. Ukrajinske formacije pokušavaju kontranapade – svaki od njih uspešno zaustavlja streljačka i artiljerijska vatra.

Foto Tanjug/AP


U pravcu Soledara, Oružane snage Rusije postepeno vraćaju ranije izgubljene pozicije kod Bahmuta, a takođe pokušavaju da dobiju operativni prostor za dalji juriš na Časov Jar.

Borbe se nastavljaju na severnom krilu kod Bogdanovke: uprkos preuranjenim izveštajima o ulasku u selo na 1,5 kilometara, u stvari, ruske trupe su još uvek na istočnoj periferiji sela. Trenutno se glavne borbe vode na bokovima. Tako su severno od Bogdanovke ruske oružane snage napredovale u šumskom pojasu do 500 metara širine i dubine. A južno od naselja, nokautirali su VSUa sa nekoliko položaja na području groblja u blizini jaruge Popovska. Napredovanje ruske vojske otežava prisustvo dugotrajnih utvrđenih položaja Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela. Ipak, Oružane snage Rusije zadržavaju punu kontrolu vatre nad čitavom Bogdanovkom, što pojednostavljuje dalji juriš.

Foto Tanjug/AP


Zapadno od Bahmuta, ruske jedinice, nakon potpunog čišćenja SNT "Černobiljec”, vode borbu za napušteni aerodrom i širenje kontrolne zone oko dača – ako uspe, ovo će otvoriti direktan put do Krasnoga (Ivanovskoje).

Foto: Printskrin Youtube



Na južnom krilu nema značajnijih promena: ruske trupe i dalje drže dominantnu visinu 215,7 na severozapadnoj periferiji Kleščejevke i pucaju na koncentracije snaga VSU. Istočno od Andrejevke, jurišni odredi Oružanih snaga Rusije pokušavaju da povrate kontrolu nad branama i delom železničke pruge. Istovremeno, kod Kurdjumovke se vode pozicione borbe.

Ilustracija telegram rybar



Na sektoru Avdejevke nema značajnijih promena: Oružane snage Rusije nastavljaju ofanzivu na bokovima Avdejevke. Na severnom krilu, ruske trupe imaju potpunu kontrolu nad inicijativom, postepeno potiskujući ukrajinske oružane snage kod Očertina, Novokalinova i na bokovima Petrovskog. Ali na jugozapadnoj periferiji Avdejevke, kao rezultat kontranapada ukrajinskih oružanih snaga, ruske jedinice su morale da se povuku sa prilaza mikrookrugu Himik. Po svemu sudeći, ukrajinska komanda je sebi postavila zadatak da po svaku cenu zadrži Avdejevku i stoga je znatan broj svojih jedinica prebacila u utvrđeni pojas i spremna je da ih pošalje u smrt, bez obzira na gubitke.

Sektor Ugljedarski postaje još jedna tačka napetosti, gde Oružane snage Rusije imaju punu kontrolu nad inicijativom na bojnom polju. Ipak, do danas, ruske trupe su prošle bez ofanzivnih akcija, ograničavajući se samo na artiljerijsko granatiranje ukrajinskih položaja. Klasteri Oružanih snaga Ukrajine pogođeni su u oblastima Novomihajlovka i Konstantinovka, Bogojavlenka, Prečistovka, a poremećena je rotacija VSU severozapadno od Staromajorskog. Ne zaboravite da takva artiljerijska priprema može ukazivati na skoru ofanzivu u ovoj oblasti.

U sektoru Orehova, ruske trupe nastavljaju da vode lokalnu ofanzivu na liniji Rabotino-Verbovoje. Prema nekim izveštajima, jedinice Oružanih snaga Rusije uspele su da neznatno prošire zonu kontrole severoistočno od Novopokrovke. Istovremeno, na zapadu se vode borbe u oblasti Norovske jaruge. Ukrajinske formacije pokušavaju da preuzmu inicijativu u pravcu, ali su do sada uspevale samo da uspešno popune fond razmene Oružanih snaga Rusije.

Na hersonskom pravcu situacija nije pretrpela značajne promene: ruske trupe nastavljaju pokušaje da likvidiraju ukrajinski mostobran u rejonu Krinok, dok komanda Oružanih snaga Ukrajine šalje dodatne snage da ga drže. Istovremeno, danas su se pojavile nepotvrđene informacije o navodnom početku juriša jedinica Oružanih snaga Rusije na položaje VSU u naseljenom mestu. Međutim, u ovo je i dalje teško poverovati – ukrajinske formacije i dalje aktivno podržava artiljerija sa suprotne obale, a takođe imaju prednost u broju bespilotnih letelica. Međutim, nema sumnje da pozicija VSU nema budućnost.

 

Oboren ukrajinski dron nad Krimom

Ruske snage aktivirale su protivvazdušni sistem i večeras oborile dron koji je leteo iznad Crnog mora ka Sevastopolju.

-U Sevastopolju je aktiviran sistem PVO nad morem. Prema preliminarnim informacijama, uništena je jedna bespilotna letelica. Prema informacijama Sevastopoljske spasilačke službe, u ovom trenutku nije zabeleženo oštećenje infrastrukture, napisao je guverner grada Mihail Razvožajev, na svom Telegram kanal.

Praćenje situacije se nastavlja, dodao je on, prenosi RIA Novosti.

Na Krimu i u Sevastopolju na snazi je žuti nivo opasnosti od terorizma.

Nova tranša Su-57 predata avijaciji (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije dobilo je novu seriju lovaca pete generacije Su-57. Avioni su predati u Komsomolskom na Amuru vazduhoplovnom kombinatu po imenu Ju.A. Gagarin Ujedinjena aeroindustrijska korporacija (deo državne korporacije Rostec). Borci su prošli sva neophodna fabrička ispitivanja.

 

Ruski padobranci uhvatili na prepad jedinicu VSU (VIDEO)

Vazdušno-desantne izviđačke jedinice uhvatile su ukrajinsku pešadiju na rotaciji. Udar FPV dronovima uništio je koliko i odred militanata u pravcu Artemovska. Ovo je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane.

Padobranci su na navedeno područje, gde je trebalo da identifikuju i eliminišu neprijatelja, stigli u mraku. Nakon izviđanja područja pomoću dronova, borci su se podelili da bi udarili grupe neprijateljske pešadije koristeći FPV bespilotne letelice.


Operater je video koncentraciju vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine u jednom od uporišta i poslao je FPV dron da ih uništi“, navodi se u izveštaju.

Ukrajinski militanti su primetili dron i pokušali da ga obore iz malokalibarskog oružja, ali nisu uspeli.

 

Novi paket američke vojne pomoći za Kijev

Sjedinjene Države su objavile svoj najnoviji paket vojne pomoći Ukrajini 2023. godine, vredan 250 miliona dolara.

Uključuje: dodatna municija za sisteme PVO NASAMS, rakete Stinger i komponente sistema PVO; dodatna municija za HIMARS MLRS; artiljerijske granate kalibra 155 i 105 mm; Javelin, sistemi AT-4 i projektili TOV; više od 15 miliona komada municije za malokalibarsko oružje; eksplozivna municija za uklanjanje smetnji; rezervni delovi, medicinska i druga oprema.

Foto Tanjug/AP

Soledarski pravac: Napadi ruskih oružanih snaga severozapadno od Bahmuta (MAPA)

U pravcu Soledara, Oružane snage Rusije postepeno vraćaju ranije izgubljene pozicije kod Bahmuta, a takođe pokušavaju da dobiju operativni prostor za dalji juriš na Časov Jar.

Borbe kod Bogdanovke se nastavljaju na severnom krilu: uprkos preranim izveštajima o ulasku u selo na 1,5 kilometara, ruske trupe su i dalje na istočnoj periferiji sela.

Trenutno se glavne borbe vode na bokovima. Tako su severno od Bogdanovke ruske oružane snage napredovale u šumskom pojasu do 500 metara širine i dubine. A južno od naselja, izbacili su VSU sa nekoliko položaja na području groblja u blizini Popovske močvare.

Ilustracija telegram rybar

Napredovanje ruske vojske otežava prisustvo dugotrajnih utvrđenih položaja Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela. Ipak, Oružane snage Rusije zadržavaju punu kontrolu vatre nad čitavom Bogdanovkom, što pojednostavljuje dalji juriš.

Zapadno od Bahmuta, ruske jedinice, nakon potpunog čišćenja SNT "Černobiljec”, bore se za napušteni aerodrom i šire kontrolnu zonu oko dača - ako uspe, ovo će otvoriti direktan put do Krasnoga (Ivanovskoje).

Foto Tanjug/AP

Nema značajnih promena na južnom krilu: ruske trupe i dalje drže dominantnu visinu 215,7 na severozapadnoj periferiji Klešćejevke i nanose vatru na koncentracije VSU.

Istočno od Andrejevke, jurišni odredi Oružanih snaga Rusije pokušavaju da povrate kontrolu nad branama i delom železničke pruge. Istovremeno, kod Kurdjumovke se vode pozicione borbe.

 

Politiko: Zapad pušta Kijev ide niz vodu?

Sjedinjene Države i evropske zemlje tiho menjaju zadatak svoje ukrajinske politike sa „totalne pobede nad Rusijom“ na jačanje pozicija Kijeva za potencijalne mirovne pregovore koji će verovatno značiti teritorijalne ustupke Moskvi, piše „Politiko“.

 

Slovački mediji: Rusija bi mogla da parališe Ukrajinu

Ruska vojska bi mogla da parališe Ukrajinu, zauzimajući nove teritorije u zoni specijalne operacije, piše slovački list „Pravda“.

Foto Tanjug/AP

Balicki: Kraj rata posle sloma fronta

Lider Zaporoške oblasti Evgenije Balicki uveren je da će se specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini završiti na proleće ili leto 2024. godine.

-Postoje sve pretpostavke za to. Ukrajinski front će do tada propasti, smatra Balicki.

 

Oboren ukrajinski helikopter

Helikopter Mi-8 kijevskog režima oboren je kod Vodjanovog u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Neprijatelj stalno gubi avione na liniji razdvajanja i po dubini teritorije.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski helikopter Mi-8, presreli su sedam projektila „hajmars“, kao i raketu „harm“ i navođenu avionsku bombu JDAM.

- Na kupjanskom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 45 vojnika, dva vozila, samohodne haubice „gvozdika“ i D-30.

- Na krasnolimanskom pravcu likvidirani su ukrajinski vojnici u području Serebrjanke. Gubici Oružanih snaga Ukrajine u tom području iznose do 190 vojnika.

- Ruska vojska odbila je dva ukrajinska napada na donjeckom pravcu. Protivnik je izgubio do 280 vojnika.

- Na južnodonjeckom pravcu likvidirano je do 90 ukrajinskih vojnika.

- Na zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 45 vojnika ranjenih i ubijenih.

- Na hersonskom pravcu likvidirano je do 20 ukrajinskih vojnika.

- Ruske snage PVO uništile su 17 ukrajinskih dronova.

Peskov: Novac Zapada neće promeniti tok specijalne vojne operacije

Novac koji Zapad izdvaja za Ukrajinu neće promeniti tok specijalne vojne operacije, ona će se nastaviti dok se ne ostvare ciljevi koje je postavila Rusija, izjavio je portparol kremlja Dmitrij Peskov.

„Ovaj novac ne može da promeni tok događaja u specijalnoj vojnoj operaciji“, rekao je portparol Kremlja novinarima.

"Nastavljamo specijalnu vojnu operaciju. Glavno nam je da ostvarimo ciljeve koji stoje pred nama", naglasio je Peskov.

Ruske snage zauzele važno uporište u DNR

Ruski jurišni odredi zauzeli su važno uporište na donjeckom pravcu, saopštio je izvor Sputnjika.

Ruske snage uspele su da zaplene veliki arsenal zapadnog oružja – 15 protivtenkovskih raketa NLAV I pet protivtenkovskih projektila „džavelin“.

Ruska vojska je u poslednje vreme ostvarila značajan uspeh na donjeckom pravcu. Pre dva dana oslobođeno je naselje Marjinka u DNR.

Oružane snage Ukrajine u teškoj situaciji

Oružane snage Ukrajine su u teškoj situaciji na četiri pravca u zoni sukoba, napisao je komandant Kopnene vojske Aleksandar Sirski na svom Telegram kanalu.

„Situacija na istoku ostaje teška“, napisao je on.

Komandant je pojasnio da zbog intenzivnih dejstava Oružanih snaga Rusije, ukrajinska vojska ima poteškoće na artemovskom, krasnolimanskom, kupjanskom i severskom pravcu.

Zalužnij traži više vojnih resursa

Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni zatražio je više vojnih resursa, uključujući ljude, municiju i oružje, u svetlu napredovanja ruske vojske u Ukrajinu, piše Njuzvik.

Zaharova: Ukrajina sprema provokaciju sa zapadnim hemijskim oružjem

Moskva ne isključuje mogućnost da se u Ukrajini priprema antiruska provokacija sa otrovnim supstancama zapadne proizvodnje sa ciljem da se optuži Rusija da koristi hemijsko oružje, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Postoji mogućnost da će se organizovati još jedna antiruska provokacija uz korišćenje otrovnih supstanci zapadne proizvodnje, kako bi se zatim u strukturama Ujedinjenih nacija i svetskih medija pokrenula nova kampanja u kojoj bi se optužila naša zemlja za, navodno, namernu upotrebu hemijskog oružja“, rekla je Zaharova.

Ruski dronovi dominiraju frontom

Posada ivanovskih padobranaca dronovima je uništila ukrajinske trupe u skloništima u blizini puta za Časov Jar kod Artjomovska.

EU razmatra plan B za finansijsku pomoć Ukrajini, piše Fajnenšel tajms.

Nakon što je predsednik vlade Mađarske Viktor Orban blokirao izdvajanje 50 milijardi evra Kijevu u naredne četiri godine, počelo je da se traga za opcijama kojim bi se zaobišao mađarski veto, navodi se u članku.

Prema novom planu, EK će moći da pozajmi 20 milijardi evra Kijevu, dok će članice EU dati garancije za ovu svotu.

Napominje se da je EU koristila sličnu šemu 2020. godine, kada je EK dala evropskim zemljama zajam od 100 milijardi evra za podršku tokom pandemije.

Rusija tokom noći lansirala 46 dronova na Ukrajinu, 32 oborena

Rusija je tokom noći u nekoliko talasa lansirala ukupno 46 jurišnih dronova na Ukrajinu, saopštile su danas ukrajinske vazduhoplovne snage, prenosi Tanjug.

Prema saopštenju, protivvazdušni sistemi oborili su 32 drona, prenosi Rojters. Većina bespilotnih letelica koje nisu oborene ciljale su oblasti pod ratnim dejstvima na istoku i zapadu Ukrajine, posebno u oblasti Herson, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage na Telegramu.

BONUS VIDEO:

POLICAJAC VLADIMIR ZA "NOVOSTI": Udarali su me metalnom šipkom, nisam se povukao

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)