SIVE PROGNOZE ZAPADA SE SAMO NIŽU: "Ofanziva je zaista propala, i Oružane snage Ukrajine su se našle u ćorsokaku..."

Novosti online

15. 12. 2023. u 15:21

UKRAJINSKA ofanziva je propala, a situacija za Zelenskog danas je mnogo drugačija nego što je bila pre godinu dana, izjavio je penzionisani komandant NATO snaga u Evropi Džejms Stavridis.

СИВЕ ПРОГНОЗЕ ЗАПАДА СЕ САМО НИЖУ: Офанзива је заиста пропала, и Оружане снаге Украјине су се нашле у ћорсокаку...

Foto: Tanjug/AP

"Mi Amerikanci mrzimo duge ratove, ne volimo kada nešto traje dugo. Rusko-ukrajinski sukob počinje da liči na dugačku ploču", rekao je Stavridis u intervjuu za En-Bi-Si, odgovarajući na pitanje kako je moguće da je Kongres prošle godine brujao od podrške Ukrajini, a sada ne može da se dogovori oko paketa dopunskih finansija, bez kojeg će Vašingtonu ponestati novca za finansiranje Kijeva do kraja godine, kako su u više navrata upozoravali zvaničnici SAD.

- Da budem iskren, u pitanju je i manjak uspeha u ofanzivi ovog leta. Ofanziva je zaista propala, i Oružane snage Ukrajine su se zaista našle u ćorsokaku. To je bilo posebno razočaravajuće - istakao je bivši NATO komandant.  

Treću stavku predstavljaju rastuće nesuglasice po pitanju finansiranja Kijeva u Kongresu, ističe Stavridis. Upitan šta će se desiti ako se Kongres do kraja godine ne složi oko paketa dopunskih finansija, koji uključuje i 61 milijardu dolara za Ukrajinu, Stavridis je rekao:

- Ukrajina će imati dovoljno američkog oružja za dva meseca. Možda tri, nauštrb naših evropskih prijatelja. Ali kažem vam, do januara ili februara, biće primorani da stružu ostatke s dna kace.

Američki zvaničnici su upozoravali da će šanse za usvajanje predloga Bajdenove administracije o paketu dopunskih finansija, čija vrednost premašuje 100 milijardi dolara, drastično opasti ako to ne bude učinjeno do kraja godine.

Pozivajući se na više senatora, Rojters je juče preneo da se očekuje da će američki Senat odložiti početak praznične pauze kako bi nastavio raspravu o tom pitanju.

Predsednik Predstavničkog doma sa republikanskom većinom Majk Džonson, kao i republikanci u Senatu, gde demokrate imaju prednost, više puta su poručivali da će glasati za tu pomoć samo ako je uparena sa novim kontrolama na američko-meksičkoj granici.

Sredinom prošlog meseca, Džejms Stavridis je u svojoj kolumni za "Blumberg" predložio da naredne godine Ukrajini budu pružene NATO bezbednosne garancije, ali koje se ne bi odnosile na regione koje Kijev smatra svojima, a čiji su se stanovnici na referendumima odlučili za sjedinjenje sa Ruskom Federacijom.

Isti predlog je gotovo u isto vreme izneo i bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: EMOTIVAN SUSRET NAKON ZAROBLjENIŠTVA: Izraelsku decu koju je oslobodio Hamas dočekao njihov pas

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)