HITAN RAZGOVOR PUTINA I EL-SISIJA: Rešenje samo uz priznanje palestinske države

Novosti online

09. 12. 2023. u 12:53

PREDSEDNICI Rusije i Egipta, Vladimir Putin i Abdel Fatah el-Sisi, razgovarali su telefonom o najnovijim dešavanjima u Pojasu Gaze.

ХИТАН РАЗГОВОР ПУТИНА И ЕЛ-СИСИЈА: Решење само уз признање палестинске државе

Foto: Profimedia

Oni su razmotrili isporuke humanitarne pomoći i dogovorili se da nastave rad na tome da se uspostavi prekid vatre.

Kako se saopštila kancelarija egipatskog predsednika, lideri su istakli značaj napora za rešavanje palestinskog pitanja na bazi dve države i priznanja palestinske države u skladu sa rezolucijama UN.

- Predsednika El-Sisija je telefonom pozvao ruski predsednik Vladimir Putin. Tokom razgovora razmotrili su situaciju u regionu, posebno u Pojasu Gaze i na palestinskim teritorijama imajući u vidu napetu političku i humanitarnu situaciju - navodi se u saopštenju zvaničnog predstavnika šefa egipatske države Ahmeda Fahmija.

Putin je nedavno o situaciji na Bliskom istoku razgovarao i sa liderima Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Irana.

Podsetimo, SAD su noćas stavile veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o trenutnom prekidu vatre u Gazi. Oglasila se Rusija koja je poručila da je tom odlukom Amerika izrekla smrtnu kaznu hiljadama civila.

Za rezoluciju je glasalo 13 članica SB UN. Protiv su bile SAD, a Velika Britanija je bila uzdržana. Koautori rezolucije su 97 zemalja, članica UN.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)