RAT U UKRAJINI: WSJ: Ukrajina teško do ozbiljne kontraofanzive pre 2025 (FOTO)

Novosti online

09. 12. 2023. u 07:25 >> 00:58

RAT u Ukrajini ušao je u 654. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: WSJ: Украјина тешко до озбиљне контраофанзиве пре 2025 (ФОТО)

Foto AP

Grupa evropskih parlamentaraca traži deblokadu poljsko-ukrajinske granice

Grupa poslanika Evropskog parlamenta pozvala je Evropsku komisiju i poljsku vladu da "odlučno deluju" i prekinu blokadu kamiondžija na graničnim prelazimlja između Poljske i Ukrajine. 

Litvanski poslanik Andrius Kubilijus kaže da je 18 poslanika odudilo blokadu.

"Takva situacija je potpuno neprihvatljiva, služi samo interesima Kremlja i ozbiljno šteti ugledu ne samo Poljske, već i Evropske unije u celini", rekao je litvanski poslanik.

(Guardian)

 

Olena Zelenska: Umrećemo bez pomoći

 

 Supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska upozorila je da će se Ukrajina naći u "smrtnoj opasnosti" ako zapadne zemlje ne nastave da je finansijski pomažu.

- Ukoliko se svet povuče, umrećemo - izjavila je Zelenska za Bi-Bi-Si samo dan pošto su republikanci u američkom Senatu blokirali paket pomoći Ukrajini, u vrednosti od nešto više od 55 milijardi evra.

Ona je ponovila da je Ukrajini potrebna pomoć.

- Ako se svet umori i povuče, umrećemo. Za nas je to pitanje života ili smrti i zato nas toliko i boli kada vidimo da strastvena spremnost da se pomogne može da izbledi - izjavila je ona u intervjuu koji će u celosti biti emitovan sutra.

 

 

Medvedev: Šolcova tvrdnja da je Rusija zaustavila isporuku gasa Evropi je laž

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da je tvrdnja nemačkog kancelara Olafa Šolca da je Rusija zaustavila isporuke gasa Evropi, laž.

- Nemci otvoreno lažu. Sami su odbili isporuke gasa, osramotili su se pred svojim narodom zbog mržnje prema Rusiji, a sada se pravdaju i lažu -napisao je Medvedev na plaformi X (Tviter).

 

Kijev: U ruskom napadu na Kupjansk ubijene dve osobe, ranjene dve

Dve osobe su ubijene, a dve su ranjene u ruskom napadu na selo Podoli kod Kupjanska, saošpteno je iz kancelarije državnog tužioca Ukrajine.

Dodaje se da je ruska vojska napala Kupjansk iz višecevnog raketnog bacača, i da su ubijene dve žene, stare 67 i 71 godinu. Među ranjenima su muškarac i žena.

Naneta je i velika materijalna šteta kućama, zgradama i automobilima.

Guverner Harkovske oblasti Oleh Sinjehubov najavio je 29. novembra da su sve porodice sa decom evakuisane iz okruga Kupjansk, nakon učestalih ruskih napada.

(Kyiv Independent)

 

WSJ: Ukrajina teško do ozbiljne kontraofanzive pre 2025

Ukrajina možda neće moći da prikupi resurse za pokretanje značajne kontraofanzive do 2025. godine, rekli su zapadne diplomate i vojni stratezi.

Kijevske snage se sada ukopavaju u pokušaja da zaustave dalje rusko napredovanje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je naredio izgradnju široke mreže utvrđenja na bojnom polju kako bi pomogao trupama da održe liniju.

(Wall Street Journal)

 

Šolc: Nemačka treba da bude spremna na kontinuiranu pomoć Kijevu do 2025

Nemački kancelar Olaf Šolc ponovio je da se svet suočio sa dugotrajnim ratom u Ukrajini nakon ruske invazije u februaru 2022. godine, rekavši da Nemačka treba da bude spremna da nastavi sa pružanjem pomoći Kijevu do 2025. godine.

"Zbog toga, ako bude potrebno i drugi se povuku, moramo biti u mogućnosti da damo još veći doprinos", rekao je nemački kancelar.

(Reuters)

 

FOTO: Tanjug/AP

 

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska vojska je uništila skladište municije u rejonu Harkov Voločanska, a uništena je vojna infrastruktura na aerodromu Kuljbakino u Nikolajevskoj oblasti;

- Oružane snage Rusije su nanele grupne napade visokopreciznim oružjem na pogone za porizvodnju oružja za raketne sisteme „oljha“, „grad“, kao i za operativno-taktičke rakete „grom“;
- U pravcu Kupjanska su jedinice grupe „Zapad“ uništile 43. mehanizovanu brigadu ukrajinske vojske i tehnike, kao i 113. brigadu teritorijalne odbrane u Harkovskoj oblasti;
- Ukrajinska vojska je izgubila 105 vojnika, tri automobila i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“;
- U Donjeckoj Narodnoj Republici je Ukrajinska vojska izgubila 155 vojnika, uništena su dva oklopna vozila i tri automobila;
- U pravcu Donjecka su jedinice grupe „Jug“ odbile pet napada ukrajinske vojske, 200 ukrajinskih vojnika je ubijeno i ranjeno, oštećena su dva oklopna vozila, dva automobila, haubica „Msta-B“;
- Ukrajinska vojska je za 24 sata u rejonu Kupjanska i Krasnog Limana izgubila oko 260 vojnika;
- U okolini Zaporožja je ruska vojska porazila ukrajinsku vojsku u naseljima Stepnogorsk, Pjatihatki, Verbojevo i Rabotino;
- Ruska PVO je uništila 11 ukrajinskih dronova u Luganskoj Narodnoj Republici, Donjeckoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj oblasti.

Šolc - Rusija ne bi trebalo da računa na to da će se Nemačka i Zapad povući

Rusija ne bi trebalo da računa na to da će se Nemačka i Zapad povući i da više neće biti u mogućnosti da pružaju finansijsku i vojnu podršku Ukrajini, izjavio je nemački kacelar Olaf Šolc.

„U trenutnoj situaciji, govorimo o vrlo jasnoj poruci, koju daju svet, Evropa i Nemačka. Ona bi trebalo da zvuči ovako: ne treba računati na to da ćemo se povući, da nećemo moći da obezbedimo ono što Ukrajini treba sa njenih 46 miliona stanovnika“, rekao je Šolc.

On je, ipak, tokom izlaganja na kongresu Socijaldemokratske partije Nemačke priznao da pružanje finansijske i vojne pomoći Ukrajini predstavlja veliki izazov za Nemačku.

Mediji - Moćni ruski udari i razmere gubitaka na ukrajinskoj strani otreznili Vašington

Sjedinjene Države ne žele da pomažu Ukrajini zbog ogromnih gubitaka zapadne tehnike i loših rezultata kontraofanzive, piše „Militari voč“.

„Razmere gubitaka sa kojima se suočila Ukrajina i opšte priznanje da je kontraofanziva doživela krah imali su ključni uticaj na jačanje otpora isporukama oružja Kijevu u Americi“, navodi se u članku.

Takođe se navodi da bi prekid pomoći mogao da potkopa ne samo sposobnost Kijeva za vojne operacije, nego i ukrajinske države za funkcionisanje.

Pored toga, ističe časopis, u Americi strahuju zbog reputacije najboljeg američkog tenka „abrams“.

Rat kijevskoj režima protiv spomenika

Iako se ne mogu pohvaliti uspesima na frontu, ukrajinske vlasti su mnogo efikasnije u vođenju rata protiv sopstvene istorije. Ovoga puta se na meti našao revolucionar i komandant Crvene armije Nikolaj Ščors.

Oštećen važan infrastrukturni projekat u Hersonu

U Hersonu, koji je pod kontrolom Kijeva, oštećen je važan infrastrukturni objekat, naveo je šef lokalne administracije Aleksandar Prokudin. Objekat je bio na meti ruskih napada tokom noći.

"Ukrajina ne može da planira nekoliko meseci unapred"

Neodređenost po pitanju američke vojne pomoći sprečava Ukrajinu da planira aktivnosti na frontu, piše „Njujork tajms“.

„Ukrajina ne može da planira nekoliko meseci unapred jer ne zna na koliko municije može da računa“, rekao je za američki dnevnik analitičar Centra za strateška i međunarodna istraživanja Maks Bergman i dodao da to vodi ka haosu.

U članku se podseća da su u Vašingtonu već počeli da smanjuju pakete pomoći Kijevu – vrednost nabavljenog ili isporučenog naoružanja Kijevu krajem septembra pala je na nekoliko stotina miliona dolara, što je neuporedivo manje u poređenju sa 2,8 milijardi početkom januara.

List navodi i da su SAD krajem novembra obećale Kijevu oružje u vrednosti od 100 miliona dolara, a 6. decembra od 175 miliona. Novinari smatraju da Pentagon pokušava da rastegne preostala sredstva na što duži vremenski period.

„Američka vojna pomoć Kijevu je na izdisaju a to se na frontu ogleda u manjku municije“, navodi list reči još jednog analitičara Majkla Kofmana.

Norveški vojnici treniraju sahrane?

Norveški vojnici, usled straha da bi ukrajinski sukob mogao da eskalira, sprovode obuke na kojima treniraju i sahrane, s ciljem da ojačaju duh vojske i psihološki se pripreme za potencijalni konflikt, objavio je NRK.

"Kijev namerno stvara lažni narativ"

Kijev namerno stvara lažni narativ o tome da će Rusija napasti Poljsku posle pobede nad ukrajinskim snagama, smatra analitičar poljskog portala "Misl Polska" Jan Engelgard.

"Postoji tzv. zvanični narativ i uverenje javnog mnjenja da će poraz Ukrajine značiti da će se Poljska sigurno naći na udaru Rusije, a to je lukavi propagandni potez Kijeva", naveo je autor.

Engelgard ističe da ukrajinske vlasti to rade kako bi obezbedile da se nastavi isporučivanje pomoći sa Zapada i to bez prekida.

Autor članka smatra i da će Zapad uskoro morati da odustane od pomoći Kijevu po principu "pomagaćemo dokle god bude potrebno", da će biti prinuđeni da prihvate mirovni sporazum po uslovima Rusije i prekinu ekspanziju NATO na istok.

Aktivnosti grupe "Jug"

Pripadnici grupe "Jug" uništili su uporište 79. desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske, rekao je načelnik pres centra Vadim Astafjev.

Saliven - Vašington, Seul i Tokio uvereni da S. Koreja isporučuje oružje Rusiji

Savetnici za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje i Japana održali su proširenu diskusiju o rastućoj saradnji između Rusije i Severne Koreje, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Saliven je rekao novinarima u Seulu da su Vašington, Seul i Tokio uvereni da Severna Koreja Rusiji isporučuje oružje koje će Moskva koristiti u ratu protiv Ukrajine, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su savetnici za nacionalnu bezbednost SAD, Južne Koreje i Japana pozvali na snažniji međunarodni pritisak u cilju suzbijanja razvoja nuklearnog oružja Severne Koreje i njene vojne saradnje sa drugim zemljama, usled zabrinutosti zbog njenog navodnog transfera oružja Rusiji.

Sastanak u Seulu održan je u trenutku kada su tenzije na Korejskom poluostrvu na vrhuncu i kada je severnokorejski lider Kim Džong Un ubrzao širenje nuklearnog i raketnog programa Severne Koreje i zapretio preventivnom upotrebom nuklearnog oružja.

FOTO: EPA

 

Udar "aligatora"

Helikopteri Ka-52 "aligatori" uništili su kamuflirane položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Kupjanska, prenose RIA Novosti pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije.

Jedinice ruskog Zapadnog vojnog okruga uništile su samohodnom haubicom uporište ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, rečeno je za Sputnjik u ruskom Ministarstvu odbrane.

Posade udarnih helikoptera Ka-52 uništili su sakrivene položaje ukrajinskih snaga na tom pravcu.

I tenkisti ZVO uništili su skladište ukrajinske tehnike na istom delu fronta.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave