RAT U IZRAELU: Ništa od prekida vatre - Amerika stavila veto u SB UN; IDF gađao osmatračnicu Hezbolaha, hamasovci se predaju (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

08. 12. 2023. u 07:22 >> 00:13

RAT u Izraelu - 63. dan. Izraelska vojska nastavlja operacije u Kan Junisu. Hamas tvrdi da su proteklih dana uništili 135 vojnih vozila Izraela širom Pojasa Gaze. Bela kuća je saopštila da Izrael i Hamas nisu ni blizu novog dogovora o humanitarnoj pauzi u sukobu između te dve strane.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Ништа од прекида ватре - Америка ставила вето у СБ УН; ИДФ гађао осматрачницу Хезболаха, хамасовци се предају  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

 

Sirija: U napadu izraelskog drona poginule četiri osobe

Četiri osobe su poginule kada je izraelski dron pogodio automobil koji se potom zapalio na jugozapadu Sirije, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.

Izrael ne može da iskoreni Hamas

Palestinski premijer Muhamed Štajeh izjavio je da cilj Izraela da u potpunosti porazi Hamas nije realan.

Foto: Profimedia

Govoreći za Blumberg u svojoj kancelariji na Zapadnoj obali, palestinski premijer je rekao da bi po njegovom mišljenju najbolji ishod sukoba koji je počeo 7. oktobra bio da Hamas postane mlađi partner u okviru šire Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), pomažući u izgradnji nove nezavisne države koja obuhvata Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim.

 

IDF gađao osmatračnicu Hezbolaha (VIDEO)

IDF je saopštila da je napala osmatračnicu Hezbolaha sa posadom u južnom Libanu kao odgovor na današnje napade na granici. Pored toga, IDF je saopštio da je identifikovao grupu operativaca na mestu lansiranja protivtenkovskih raketa, sa koje je ranije izvršen napad.

Kaže da su lokacija i operativci pogođeni.

Izrael zahvalio SAD što su stavile veto na rezoluciju SB UN

Izraelski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan zahvalio je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu što je „stalno“ uz Izrael, nakon što su SAD večeras stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se traži hitan prekid vatre u Gazi.

„Malo svetla je odbilo mnogo tame“, naveo je Erdan u izjavi, aludirajući na jevrejsku Hanuku, koja se naziva i praznik svetlosti.

Tanjug

On je dodao da je „šokantno da dok Hamas ispaljuje rakete na Guš Dan, oblast u Tel Avivu, iz naseljenih sredina u južnoj Gazi, UN su zauzete razmatranjem rezolucije koja daje pogrešnu sliku i čak ne osuđuje Hamas“.

Erdan je rekao da je prekid vatre moguć, ali samo, kako je naglasio, "uz povratak svih talaca i uništenje Hamasa".

SAD stavile veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti o prekidu vatre u Gazi

SAD su stavile veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o trenutnom prekidu vatre u Gazi. Za rezoluciju je glasalo 13 članova SB UN uz jedan uzdržan i jedan glas protiv.

SAD, stalna članica Saveta bezbednosti UN, jedina je država koja je glasala protiv, što znači da rezolucija nije prihvaćena u Savetu bezbednosti.

Arapske i islamske zemlje pozvale su danas na glasanje o nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahteva prekid vatre u Pojasu Gaze radi dostavljanja humanitarne pomoći.

Foto: Tanjug/AP

Predložena rezolucija je odgovor na pismo koje je generalni sekretar UN Antonio Gutereš poslao SB u sredu i u kojem upozorava na predstojeću "humanitarnu katastrofu" u Gazi i poziva 15 članica tog tela da glasaju za prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći i oslobađanja talaca, preneo je AP.

Nacrt rezolucije su podneli Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su arapski predstavnik u SB UN.

IDF: Sve veći broj Hamasovih operativaca predaje se u Gazi

Sve veći broj Hamasovih operativaca predaje se u Gazi, saopštio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Danijel Hagari.

"Naše trupe istovremeno deluju u srcu Hamasovih 'centara gravitacije' na jugu i severu Gaze, u Džabaliji, Šedžaji i u oblasti Kan Junis", rekao je Hagari, prenosi Tajms of Izrael.

Foto Tanjug/AP

SAD: Protivimo se prekidu vatre, zalažemo se za pauze u borbama kako bi se zaštitili civili

Sjedinjene Američke Države saopštile su da se protive prekidu vatre i ne podržavaju dalje delovanje Saveta bezbednosti kada je reč o sukobu između Izraela i Hamasa.

SAD i Izrael se protive prekidu vatre zbog toga što veruju da će to samo koristiti Hamasu, preneo je Rojters.

Vašington podržava pauze u borbama kako bi se zaštitili civili i omogućilo oslobađanje talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra.

-Dok SAD snažno podržavaju dugotrajan mir, u kojem bi i Izraelci i Palestinci živeli u miru i sigurnosti, ne podržavamo pozive za hitan prekid vatre, rekao je u Savetu bezbednosti Robert Vud, zamenik američkog ambasadora u UN.

Dodao je da bi to samo bile klice za sledeći rat, pošto, kako je naveo, Hamas nema želju za dugotrajnim mirom.

Sirene za opasnost u Tel Avivu i centralnom Izraelu

U Tel Avivu i gradovima u centralnom delu Izraela oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, preneo je Tajms of Izrael.

Na snimcima na društvenim mrežama vidi se kako sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" presreće rakete koje su, verovatno, ispaljene iz Pojasa Gaze.

Abas: Mirovna konferencija neophodna za okončanje izraelskog rata u Gazi

Za okončanje rata u Gazi neophodna je međunarodna mirovna konferencija, ali i da se razrade trajna politička rešenja koja bi dovela do uspostavljanja palestinske države, izjavio je danas palestinski predsednik Mahmud Abas.

Uopšteno, sukob između Izraela i Palestinaca dostigao je alarmantnu fazu koja zahteva međunarodnu konferenciju i garancije svetskih sila, rekao je Abas u intervjuu za Rojters. Lider Palestine ponovio je svoj dugogodišnji stav da se zalaže za pregovore, a ne oružani otpor kako bi se okončala dugotrajna okupacija.

Foto: EPA

-Ja sam za mirni otpor. Ja sam za pregovore zasnovane na međunarodnoj mirovnoj konferenciji i pod međunarodnim okriljem koji bi doveli do rešenja, koje će garantovati svetske sile, kako bi se uspostavila suverena palestinska država u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, rekao je on.

Abas je rekao da bi, na osnovu obavezujućeg međunarodnog sporazuma, oživeo oslabljene palestinske vlasti, sproveo dugo očekivane reforme i održao predsedničke i parlamentarne izbore, suspendovanih posle pobede Hamasa 2006. godine, koji je kasnije potisnuo Palestinsku upravu iz Gaze.

Makron osudio nasilje jevrejskih doseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali

Francuski predsednik Emanuel Makron apelovao je danas na premijera Izraela Benjamina Netanijahua da učini sve kako bi se okončalo nasilje izraelskih doseljenika nad palestinskim civilima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Foto: Profimedia

Iz Jelisejske palate saopšteno je da su dvojica lidera razgovarala telefonom i da je Makron ponovio potrebu da se zaštiti civilno stanovništvo u Gazi, dodajući da je ukazao Netanijahuu na važnost postizanja trajnog prekida vatre, preneo je Rojters.

Makron je naglasio da je Francuska solidarna sa Izraelom u borbi protiv terorizma, ali je preneo Netanijahuu da "preduzme neophodne mere" da se okončaju napadi doseljenika protiv Palestinaca na Zapadnoj obali.

Kina pozdravila napore Gutereša da posreduje u primirju u Gazi

Kina pozdravlja napore generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da posreduje u primirju u regionu Bliskog istoka, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Foto AP

-Trenutna runda izraelsko-palestinskog sukoba dovela je do ozbiljne humanitarne katastrofe. Poziv generalnog sekretara Gutereša odražava snažnu zabrinutost međunarodne zajednice u vezi sa teškom situacijom u Gazi, rekao je Vang na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, Peking će nastaviti da jača koordinaciju sa svim uključenim stranama i igra konstruktivnu ulogu u smanjenju tenzija na Bliskom istoku.

 

 

UNRWA: Situacija u Gazi teška, ne postoje uslovi za isporuku pomoći

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) saopštila je danas da su snažno bombardovanje i nastavak vojne operacije učinili situaciju u Pojasu Gaze "očajnom", kao i da tamo ne postoje uslovi potrebni za isporuku pomoći.

- Skloništa UNRWA su prepuna. Nema dovoljno pomoći da bi se zadovoljile ogromne potrebe - navela je UNRWA na platformi X (Tviter).

Kako ističu u toj humanitarnoj organizaciji, došlo se do tačke sa koje nema povratka, a prekid borbi je imperativ ako želimo da sprečimo desetkovanje Gaze i obuzdamo prelivanje ove krize.

Direktor UNRWA Tomas Vajs izjavio je danas da je situacija u Gazi na ivici potpunog kolapsa. 

- Građanski red se urušava u Pojasu Gaze, na ulicama vlada divljaštvo, posebno kada padne mrak – neki konvoji pomoći se pljačkaju, a vozila UN-a kamenuju. Društvo je na ivici potpunog kolapsa - napisao je Vajt na platformi X (Tviter).

On kaže da uprkos užasnim uslovima, UNRWA "nastavlja da služi stanovništvu sa ograničenom pomoći koju imamo".

 

Raste broj žrtava u izraelskom napadu na kamp El Fara

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da se broj ubijenih u izraelskom napadu na izbeglički kamp El Fara na Zapadnoj obali, popeo na šest.

IDF: Izvedeni udari na više od 450 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze

Izraelska vojska (UDF) saopštila da je tokom proteklog dana izvela udare na više od 450 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze, dok se kopnene operacije nastavljaju.

Među pogođenim lokacijama su vojne baze, osmatračnice i skladišta oružja.

Pomoću nekoliko dronova izraelskog vazduhoplovstva izvedeni su udari na operativce Hamasa u oblasti Kan Junis.

Serija napada trajala je oko dva sata, a ubijeni su "brojni" operativci Hamasa, navodi IDF.

Izraelska mornarica je takođe tokom proteklog dana izvodila udare u Gazi, koristeći navođenu municiju i granate

Novi izraelski vazdušni napadi na izbeglički kamp Džabalija i Nuseirat

Izraelske snage napale su brojna područja širom Pojasa Gaze, uključujući i izbeglički kamp Džabalija, u severnom delu Gaze.

Tokom noći u izraelskom vazdušnom napadu na kuću u izbegličkom kampu Nuseirat, u centralnom delu Gaze, ubijeno je pet osoba.

Palestinski zvaničnici: Pet Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima na Zapadnoj obali

Pet Palestinaca ubijeno je u sukobima sa izraelskim snagama na severu Zapadne obale, saopštile su palestinske vlasti.

Palestinska novinska agencija Vafa izeštava da su izraelske snage izvršile raciju na izbeglički kamp El Fara severno od Nablusa, započevši sukobe. Ima povređenih.

Ranije danas, palestinsko Ministarstvo zdravlja.saopštilo je da su izraelske snage ubile pet Palestinaca tokom racije u blizini Tubasa, grada na okupiranoj Zapadnoj obali.

Kancelarija portparola izraelske vojske saopštila je da proverava izveštaj.

SB UN glasa o nacrtu rezolucije kojom se zahteva prekid vatre u Gazi

Arapske i islamske zemlje pozvale su na glasanje o nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahteva prekid vatre u Pojasu Gaze radi dostavljanja humanitarne pomoći.

Predložena rezolucija je odgovor na pismo koje je generalni sekretar UN Antonio Guteres poslao SB u sredu u kojem upozorava na predstojeću "humanitarnu katastrofu" u Gazi i poziva 15 članica toga tela da glasaju za prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći i oslobađanja talaca, preneo je AP.

Nacrt rezolucije su podneli Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) koji su arapski predstavnik u SB.

Guteres bi trebalo da obavesti danas Savet bezbednosti o pismu poslatom 15-članom telu prema retko korišćenom članu 99 Povelje UN na koji se nijedan generalni sekretar UN nije pozvao još od 1989. godine.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur rekao je novinarima juče da se svi nadaju da će SB usvojiti rezoluciju koju su predložili UAE.

SAD, najbliži saveznik Izraela, nisu podržale prekid vatre i imaju pravo veta u SB.

Mansur je rekao da će se zvaničnici arapskih i islamskih zemalja sastati danas sa američkim zvaničnicima da bi zatražili podršku SAD za rezoluciju.

Guteres je upozorio SB UN da rat između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze "može da pogorša postojeće pretnje međunarodnom miru i bezbednosti".

Guteres se pozvao na retko korišćeni član 99 osnivačke Povelje UN koji mu omogućava da "skrene pažnju Savetu bezbednosti na bilo koje pitanje koje po njegovom mišljenju može da ugrozi održavanje međunarodnog mira i bezbednosti" preneo je Rojters.

- Suočeni smo sa ozbiljnim rizikom od kolapsa humanitarnog sistema. Situacija se brzo pogoršava u katastrofu sa potencijalno nepovratnim implikacijama za Palestince kao celinu i za mir i bezbednost u regionu - napisao je Guteres.

On je istakao da se takav ishod mora izbeći po svaku cenu.

Grifits: Program pomoći UN u Gazi više ne funkcioniše

Humanitarni program UN u Gazi "više ne funkcioniše", izjavio je šef UN za humanitarna pitanja Martin Grifits.

- Nema izlaza za stanovnike Gaze - rekao je on.

Prema njegovim rečima, nedostatak bezbednosti u Gazi odnosi se i na humanitarne operacije.

- To znači da ako planirate humanitarnu isporuku u Gazi danas, morate imati u vidu i verovatnoću da će ona biti prekinuta, da može biti napadnuta, da može biti opljačkana, da može biti zaustavljena, preusmerena - naveo je Grifits.

Pozivajući ponovo na hitan prekid vatre, Grifits je istakao da uništavanje zdravstvenog sistema u Gazi takođe znači da će bolesti postati rasprostranjenije.

Izraelci napreduju u Kan Junisu

Odbrambene snage Izraela nastavljaju sa operacijama u Pojasu Gaze i tvrde da napreduju u gradu Kan Junisu.

Oružano krilo Hamasa je, u celosti ili delimično, uništilo 135 vojnih vozila Izraela u protekla tri dana širom Pojasa Gaze, rekao je portparol Hamasa.

Netanjahu: Hezbolah da ne pokreće treći libanski rat

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je Hezbolah da ne pokreću treći libanski rat sa Izraelom, rekavši da ukoliko krenu u okršaj, da će se "Bejrut pretvoriti u Gazu".

Bela kuća je saopštila da Izrael i Hamas nisu ni blizu novog dogovora o humanitarnoj pauzi u sukobu između te dve strane.

Izrael otvara prelaz Kerem Šalom

Izrael je pristao da, na zahtev SAD, otvori prelaz Kerem Šalom samo za pregled humanitarne pomoći koja u Gazu stiže preko prelaza Rafa, saopštio je visoki američki zvaničnik.

Visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi pozvao je na prekid vatre između Izraela i Hamasa kako bi se omogućila značajna humanitarna pomoć u Gazi.

UAE traži glasanje o nacrtu rezolucije

Ujedinjeni Arapski Emirati zatražili su od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da glasaju o nacrtu rezolucije u kojoj se zahteva momentalno humanitarno primirje između Izraela i palestinskog militantnog Hamasa u Pojasu Gaze, rekle su neimenovane diplomate.

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi rekao je da je 17.177 Palestinaca ubijeno, a 46.000 povređeno u izraelskim udarima na palestinsku enklavu od 7. oktobra.

Organizacija "Amnesti internešnal" saopštila je da su izraelski napadi u kojima je poginuo novinar Rojtersa Isam Abdala, a ranjeno još šest novinara, 13. oktobra, verovatno bili direktni napadi na civile i da moraju da se istražuju kao ratni zločin.

 

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS - Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)